Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za rok 2020 zemře podle ministra zdravotnictví až 10 000 lidí nakažených koronavirem

V posledních třech měsících letošního roku bude úmrtnost v ČR vyšší než v předchozích letech. Příčinou ale není jen epidemie covidu-19, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bylo v říjnu asi 1000 lidí, kteří zemřeli navíc proti průměru předchozích let a covid neměli.

V prvním pololetí letošního roku byl covid-19 příčinou úmrtí zhruba u 27 procent zemřelých, kteří byli pozitivně testovaní, ve druhém podle prozatím dostupných dat asi u 40 procent.

„Je velmi pravděpodobné, že je to následek situace, že kvůli nadměrnému zatížení zdravotnického systému může docházet k tomu, že lidé umírají více i na to, co není koronavirus,“ řekl ministr k vyššímu celkovému počtu zemřelých v Česku.

Za rok 2020 podle ministra zemře asi 9000 až 10 000 lidí pozitivních na koronavirus. Zatím je takových úmrtí zhruba 7500. „I přesto, že onemocnění COVID-19 je hlavním důvodem zvýšené mortality v České republice, říjnová data ukazují také nárůst mortality z jiných důvodů, než je pravě covid-19. Klíčové proto momentálně je, aby se co možná nejrychleji podařilo restartovat standardní nemocniční zdravotní péči," uvedl Blatný. Proti průměru předchozích let zemřelo při odečtení nakažených covidem-19 asi 1000 lidí navíc.

Průměrný věk zemřelých pozitivních na koronavirus je 79 až 80 let. Podle dat za první pololetí jich 64 procent mělo zároveň různé další vážné nemoci, které komplikovaly jejich zdravotní stav. Nejčastěji šlo o ischemickou chorobu srdeční (39 procent), diabetes (26 procent), chronické nemoci srdce a cév (20 procent) nebo nádory (18 procent).

Základní příčinu smrti je proto podle Blatného obtížné určit, záznamy o úmrtí se budou dál vyhodnocovat. "Celkovou zprávu o mortalitě za rok 2020 chceme předložit v prvním kvartálu příštího roku," řekl ministr.

Mezi zemřelými nakaženými covidem-19 byla na jaře asi desetina lidí, kteří měli jinou příčinu smrti, například úraz. Podle ministra mohlo jít třeba o člověka, který byl do nemocnice přijat před operací nebo po vážném úrazu, byl otestován jako pozitivní a zemřel. Ve druhém pololetí je to prozatím asi sedm procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, úmrtnost, ministr zdravotnictví, COVID-19, Jan Blatný, Česko, pandemie covidu-19, ANO 2011, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za rok 2020 zemře podle ministra zdravotnictví až 10 000 lidí nakažených koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.