Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajské nemocnice začaly provádět plánované operace, pacienti by je neměli odkládat

Plánované operace začaly opět provádět nemocnice Plzeňského kraje. Zákroky byly v uplynulých týdnech kvůli pandemii koronaviru a s ním souvisejícím vládním nařízením pozastaveny. Všechny nemocnice akutní péče od pondělka kontaktují pacienty, kterým byla v říjnu a listopadu odložena operací a nabízí nové termíny.

Krajské nemocnice zároveň své pacienty vyzývají, aby náhradní termíny využívali a operace dál zbytečně neoddalovali. Není totiž vyloučeno, že se pandemie opět vrátí, přičemž ale opakované a dlouhodobé odkládání zákroků může některým lidem způsobit nevratné zdravotní komplikace.

Nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Stodu a Rokycanech prováděly v uplynulých týdnech všechny akutní operace. Z plánovaných pak ty, které buď přímo nesnesly odklad, nebo by posouvání termínu bylo rizikové. „Příkladem jsou onkologické operace nebo plánované zákroky u pacientů, u nichž docházelo nebo hrozilo zhoršování zdravotního stavu,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Přesouvaly se jen ty operace, kde krátkodobý odklad nemohl mít vliv na zdraví pacienta. Z chirurgie se jednalo nejčastěji o operace křečových žil, plánované operaci kýl nebo žlučníku.

Plánovanou operativu obnovily už v téměř plném rozsahu Stodská a Domažlická nemocnice. Rokycanská nemocnice obnoví kvůli organizačním důvodům plánovanou operativu do konce týdne. Klatovská nemocnice z důvodu širšího spektra chirurgických oborů a vyššího tlaku na lůžka bude plánovanou operativu obnovovat postupně.

Nemocnice pacienty samy kontaktují a navrhují jim nejbližší možné termíny. Je zohledněna naléhavost jednotlivých případů. Není nutné, aby pacienti sami volali do nemocnic. Nicméně, pokud chtějí realizovat operaci včas, mohou být sami aktivní.

Všechny čtyři nemocnice musely v říjnu a listopadu odkládat plánované operace více než 650 pacientů. Jen Domažlická nemocnice přes 160. Od pondělí je chirurgové ale i gynekologové opět kontaktují a nabízí náhradní termíny. „Za pondělí a úterý jsme domluvili nový termín zákroku s 35 pacienty. Některé už na tento a příští týden. Je ale i část pacientů, kteří chtějí zákrok v lepším případě až po Novém roce nebo v horším případě odkládají operaci na neurčito,“ říká ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Jako nejčastější důvody lidé uvádějí, že nechtějí na zákrok během adventu, aby se mohli připravit na Vánoce. Někteří poukazují na to, že v důsledku jiných opatření nemohli týdny plnohodnotně pracovat nebo podnikat a při očekávaném rozvolnění opatření se musí v první řadě vrátit do práce. A část lidí vysvětluje odsouvání operace obavami z možné nákazy nemocí covid.

Personál nemocnic od zbytečného odkládání operací odrazuje. „Obavy z infekce nejsou na místě. Zdravotníci nosí ochranné pomůcky a prostředky. Infekční covidoví pacienti jsou na uzavřených lůžkových stanicích a dokonce i na jiných podlažích než neinfekční pacienti,“ říká ředitel Stodské nemocnice Miroslav Zábranský.

„V těchto dnech a týdnech máme pro operace dostatečné kapacity. Postupně se budou zaplňovat a po Novém roce se budou termíny hledat hůře. Navíc nelze vyloučit, že se vrátí další vlna pandemie a plánovaná péče bude opět omezena. A i když je řeč o odkladné neakutní péči, tak i u ní hrozí dalším a dalším posouváním termínu zhoršení zdravotního stavu,“ vysvětluje primář chirurgického oddělení Stodské nemocnice David Šmíd.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky NPK, Nemocnice Plzeňského kraje, plánované operace, pacienti, nové termíny operací, pacient, nemocnice, pandemie covidu-19, Plzeňský kraj, zdraví, Domažlická nemocnice, a.s., Stodská nemocnice, a.s., advent, Domažlice, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské nemocnice začaly provádět plánované operace, pacienti by je neměli odkládat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.