Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná nová vlna rozvolňování. Posune se zákaz vycházení, povoleno bude shromažďování až šesti osob

Dnešním dnem začíná v Česku další rozvolňování opatření proti šíření koronaviru nového typu. Vláda schválila návrh, že se země posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Po zasedání kabinetu řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) doplnil, že za další týden, od 30. listopadu, by mohl v Česku začít platit stupeň třetí.

Zmírněn bude večerní zákaz vycházení

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Ve čtvrtém stupni, který znamená rizikové skóre od 61 do 75, se má obnovovat docházka do základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bude také shromažďování až šesti osob a bude zmírněn zákaz vycházení od 23:00 místo současných 21:00. Vláda také rozhodla, že do obchodů budou moci rodiče s kočárky bez vozíku a s dětmi do šesti let bez ohledu na povolené počty.

Od dneškataké budou moci knihovny půjčovat knihy z výdejních okének. Obřadů se bude moci zúčastnit až 20 lidí. Stejná opatření jako v běžných obchodech mají od pondělí platit pro farmářské trhy. Blatný řekl, že to znamená jednoho člověka na 15 metrů čtverečních.

Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

O dalším uvolnění by vláda mohla rozhodovat v polovině příštího týdne. Vyplývá to z Havlíčkova vyjádření, že obchodníci by se o uvolnění podmínek prodeje plánovaných od 30. listopadu měli dozvědět zhruba pět dnů předem.

Počet lidí v kostele se navýší

Blatnný už dříve uvedl, že od třetího stupně protiepidemických opatření by měl být stejný počet lidí, kteří mohou být v kostele přítomní na bohoslužbě i na koncertě. Dosud systém počítal až s maximálně 30 osobami na svatbách, pohřbech a mších a na ostatních akcích uvnitř s deseti osobami. Ve druhém stupni pak s 50 osobami na mších proti až 500 sedících diváků na kulturních akcích.

Blatný také uvedl, že od pondělí bude díky přechodu do čtvrtého stupně rizika možná účast až 20 lidí na svatbách a při uzavírání registrovaného partnerství.

Návrh biskupů byl takový, aby to bylo řízeno procentem kapacity kostela, což je jedna z možností,“ uvedl Blatný. Další možností je omezení podle metrů čtverečních. „Bude potřeba mít nějaké relativní měřítko,“ dodal.

V současné době lze registrované partnerství uzavřít jen v případě, kdy je to neodkladné, stojí to v pravidlech zveřejněných na tzv. Covid portálu. Jde například o situace, kdy u některého z partnerů existuje obava, že by se v případě odkladu nemusel obřadu dožít. Takové omezení homosexuální komunita kritizovala jako diskriminující. Podle vyjádření ministrů rozdíl proti svatbám vznikl nedopatřením.

Nad vánočními trhy visí zatím otazník

Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom diskusi vede,“ odpověděl Blatný na dotaz o blížícím se svátku. Na otázku, jak budou vypadat vánoční trhy v adventním čase po stránce například hudebních vystoupení, odpověděl, že jejich uvolnění bude postupovat podle tabulky PES v kategorii kultury.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky covid, nařízení, vláda, rozvolňování, zákaz vycházení, Česko, Jan Blatný, lockdown, Karel Havlíček, Protiepidemický systém České republiky, ANO 2011, kostel, svatba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná nová vlna rozvolňování. Posune se zákaz vycházení, povoleno bude shromažďování až šesti osob  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.