Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Diabetikům může pomoci nová moderní léčba, ne všem ji pojišťovna uhradí

Nejčastější příčinou úmrtí v Plzeňském kraji jsou stále srdečně-cévní onemocnění. Za posledních devět let se však situace obrátila k lepšímu, a to díky zdravějšímu životnímu stylu pacientů, ale také moderním léčivům. Ohroženou skupinou jsou diabetici 2. typu, jen 17 procent z nich užívá léky, aby předešli vzniku srdečních onemocnění. Tomu mimo jiné brání i omezení úhrady ze strany pojišťoven.

Pomáhejte pohybem

Pravidelné cvičení pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje náladu. Do listopadové výzvy „Měníme cukrovku pohybem“ se může zapojit každý. A je  jedno zda se vydáte na procházku nebo budete doma sedět na rotopedu. K dispozici je mobilní aplikace, kde si zvolíte  svou výzvu pro Plzeňský kraj. Také se zde dozvíte zajímavé tipy nebo recepty.

S diabetem 2. typu se v celé republice potýká 940 tisíc pacietnů, z toho přes 53 tisíc žije v Plzeňském kraji. Nejnovější studie přitom dokazují, že pouze každý šestý deabetik 2. typu užívá léky, které snižují rizika vzniku srdečně-cévnách onemocnění. 

„Moderní antidiabetická léčba by mohla tento stav zlepšit. Vedle lepší kontroly glykémie má další pozitivní účinky jako ochranu srdce, cév nebo ledvin, což příznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav pacientů. V případě GLP-1 agonistů se navíc často významně snižuje hmotnost,“ říká diabetolog Martin Haluzík z IKEM.

Velký posun v léčbě diabetu 2. typu

Za posledních deset let došlo k výraznému pokroku ohledně léčby, ať se to týká tablet nebo injekcí. Podle vývoje nemoci mohou lékaři aplikovat už zmíněný GLP-1 agonisty. Česká diabetologická společnost také uvádí, že je vhodné tyto léky pacientům nasadit jako první injekční léčbu, ta bohužel není hrazena všem pacientům.

„Riziko srdečně-cévních onemocnění je přitom vyšší prakticky u všech diabetiků 2. typu. Cílem České diabetologické společnosti je toto změnit. Do té doby je ale nutné zdůrazňovat pacientům potřebu zapojit se do úhrady za léčbu s tím, že část vynaložených nákladů jim bude uhrazena díky ochrannému limitu pojišťoven,“ říká místopředsedkyně České diabetologické společnosti Eva Račická.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky cukrovka, diabetes, zdraví, pijišťovna, Plzeňský kraj, léčba, pacient, nemoc, Institut klinické a experimentální medicíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diabetikům může pomoci nová moderní léčba, ne všem ji pojišťovna uhradí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.