Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Speciálně vyškolení policisté pomáhají u covidových lůžek ve Stodské nemocnici

Sedm policistů z různých obvodních oddělní v kraji se od čtvrtka zapojilo do práce ve Stodské nemocnici. Pomáhat budou především u covidových lůžek. V rámci práce u Policie ČR absolvovali už dříve různé zdravotnické kurzy například od zdravotnické záchranné služby nebo letecké záchranné služby.  

Policisté budou v nemocnici pracovat na základě dohody o spolupráci, kterou podepsalo krajské policejní ředitelství s vedením kraje. Pomáhat budou až do konce nouzového stavu.

"Ve Stodě budou policisté k dispozici sloužícím sestrám. Budou jim pomáhat s fyzicky náročnými činnostmi, jako je manipulace s pacienty, hygiena, prevence dekubitů, ale zároveň budou pod přímým dohledem vykonávat i některé odborné činnosti sester. Pokud nebudou intenzivní lůžka vytížena, budou vypomáhat s péčí o covidové pacienty u lůžek standardních," uvedla vrchní sestra interního odd. Drahoslava Letáková.

„Těší mě, že v této náročné době mohou rovněž i policisté nabídnout své služby zdravotnickým zařízením, zúročit zde své odborné znalosti a zdravotníkům alespoň částečně ulevit v jejich nelehké a vyčerpávající práci. Spolupráce bude doufám přínosná nejen pro zdravotníky, ale do budoucna i pro samotné policisty,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslav Vild.  

„Nasazení policistů v našich nemocnicích nám v této době velmi pomůže. Jsem ráda, že nám Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje nabídlo pomocnou ruku. Patří jim za to velký dík,“ uvedla náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

Krajská ředitel policie konstatoval, že se policejní sbor dostává v těchto dnech do stavu, kdy počty policistů v kraji, kteří jsou nakaženi koronavirem nebo v karanténě, stagnují. V posledních dnech dokonce klesají. "Snad to nezakřiknu, ale ta kulminace u nás byla minulý týden, kdy jsme se dostávali na počty 250 lidí nepřítomných ve službě v souvislosti s covidem a z toho byla polovina pozitivně testovaných," uvedl. V současné době je to asi 200 nepřítomných, z nichž je polovina pozitivních a počty klesají. Jde hlavně o policisty a pouze o jednotlivce mezi občanskými zaměstnanci.

Podle Vilda nemá krajská policie naplněné stavy, chybí jí desítky příslušníků, hlavně na Tachovsku. "Asi to souvisí s covidem, ale v tuto chvíli zájem o práci u policie stoupá, daří se nám nabírat nováčky, proškolujeme je a co nejrychleji vysíláme do výkonu služby," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policisté v nemocnici, covidová lůžka, pomoc policie, Stodská nemocnice, a.s., policie, Policie České republiky, COVID-19, Jaroslav Vild, Plzeňský kraj, Marcela Krejsová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciálně vyškolení policisté pomáhají u covidových lůžek ve Stodské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.