Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice mají zájem o plazmu dárců, kteří prodělali onemocnění covid a vyléčili se

Prodělali jste onemocnění covid-19 a úspěšně se už vyléčili? Nemocnice mají právě teď zájem o rekonvalescentní plazmu od dárců. Jejich plazma totiž obsahuje protilátky, které zvyšují schopnost bojovat s koronavirovou infekcí. Transfuze tak může být u vybraných pacientů vhodnou léčebnou metodou.

Rekonvalescentní plazmu začíná od pacientů vyléčených z onemocnění covid odebírat Klatovská nemocnice i Transfuzní oddělení FN Plzeň. Vyzývají vyléčené pacienty, aby pomohli s léčbou dalších nemocných. S odběry začne pracoviště transfuzních služeb v příštím týdnu.

„Při koronavirové infekci si vytvářejí někteří lidé specifické obranné protilátky proti tomuto virovému onemocnění. Nejvyšší koncentrace protilátek bývá u těch, kteří v souvislosti s onemocněním měli vysoké horečky či jiné významné příznaky nebo byli s tímto onemocněním hospitalizováni,“ popisuje vhodné dárce vedoucí lékařka pracoviště transfuzních služeb Klatovské nemocnice Jana Zítková.

K dárcovství zve lékařka zejména ty, kteří onemocnění covid-19 prodělali v druhé vlně pandemie, tedy zhruba od srpna do současnosti. Odběr mohou absolvovat alespoň se 14denním odstupem od skončení nemoci, respektive od ukončení izolace.

Odběr rekonvalescentní plazmy lze v Klatovské nemocnici provést dvěma tradičními způsoby. V první řadě přístrojovým odběrem samotné plazmy takzvanou plazmaferézou, anebo standardním odběrem krve, z níž se následně plazma oddělí.

„Pro získání rekonvalescentní plazmy je vhodnější první varianta. Získáme z ní tři jednotky plazmy, zatímco z krve jen jednu jednotku, a odběr plazmy lze opakovat už po týdnu, zatímco odběr krve nejdříve po dvou měsících. Taková prodleva už ale snižuje výskyt protilátek,“ doplňuje vedoucí lékařka.

Zájemce o darování rekonvalescentní plazmy bude transfuzní pracoviště odebírat od 2. listopadu v termínu dohodnutém individuálně s dárcem.

Transfuzní oddělení FN Plzeň začala odebírat rekonvalescentní plazmu od dobrovolných dárců od dnešního dne. „Systém odběru je dvoufázový. Nejprve dojde k odběru pouze vzorku krve na zjištění přítomnosti specifických protilátek, až poté bude dárce vyzván k samotnému darování plazmy. Tento odběr proběhne jiný den,“ informovala mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Ohodnoť článek

Štítky rekonvalescentní plazma, dárci, onemocnění covid, dárci plazmy, Klatovská nemocnice, plazma, nemoc, COVID-19, Klatovská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice mají zájem o plazmu dárců, kteří prodělali onemocnění covid a vyléčili se  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.