Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Němci otestovali na hraničním přechodu v Bavorské Rudě zdarma 1500 českých pendlerů v rámci svého průzkumu

Na nemoc covid-19 otestovali zdarma na bavorské straně hraničního přechodu Železná Ruda celkem 1500 pendlerů z Česka, kteří dojíždějí za prací do Německa. Okres Regen tak chtěl ulehčit testovacím kapacitám v Česku a také v rámci svého průzkumu zjistit procento nemocných. Poslední dny tam totiž rychleji rostou počty nakažených.

Němci chtějí testováním prokázat, že pendleři nákazu nezpůsobují. Jejich podniky, sociální služby nebo nemocnice jsou totiž na pracovnících z Česka závislé. Například v nemocnici ve Zwieselu je 11 z 46 lékařů z České republiky.

Dvě stanoviště na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein (Bavorská Železná Ruda) byly v provozu od pondělí do čtvrtka vždy od 06:00 do 18:00. Výsledky budou známé v pondělí nebo v úterý, informovala koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu, který testování Čechů financuje za podpory Dolního Bavorska.

Podle výsledků průzkumu buď zemský úřad ponechá výjimky pro pendlery, nebo zavede přísnější opatření. „Díky velkému zájmu o testování má velký reprezentativní vzorek,“ řekla Simona Fink. V okrese Regen zatím pendleři nemusí mít povinně testy na covid-19, ale v sousedním okrese Cham už je musí při kontrolách předkládat od pondělí. Okres pendlery testuje také zdarma, ačkoli ne na hranicích, ale přímo v Chamu.

V Bayerisch Eisensteinu si mohli pendleři nechat udělat test bez předchozí registrace. Ukázali jen kartičku zdravotní pojišťovny a potvrzení od zaměstnavatele. „Výsledky testování dostali do 24 až 36 hodin," řekla Fink. Kvůli obrovskému zájmu, kteří Němci nečekali, se u některých testovaných může zaslání výsledků protáhnout až na dva dny.

Německo zařadilo Česko od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí na 14 dnů do karantény. „Čeští pendleři mají pořád výjimku od bavorské vlády. Musí mít potvrzení, že jsou zaměstnáni v Německu,“ informoval Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic. Povinnost mít negativní test kromě okresu Cham pro pendlery není. Jen některé jednotlivé firmy ho vyžadují a zároveň i proplácejí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pendleři, testování, průzkum, testování zdarma, hraniční přechod, testování pendlerů, covid, Česko, Němci, Bayerisch Eisenstein, Německo, Regen, Železná Ruda, Cham, Zwiesel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Němci otestovali na hraničním přechodu v Bavorské Rudě zdarma 1500 českých pendlerů v rámci svého průzkumu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.