Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchranáři budují na Plzeňsku síť lidí schopných dát první pomoc

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) začala v Plzeňském kraji budovat síť takzvaných first responderů. Jsou to proškolení dobrovolníci, zpočátku záchranáři a později i další členové integrovaného záchranného systému, kteří mohou v případě potřeby poskytnout rychlou první pomoc lidem v ohrožení života. Pokud jsou first respondeři ve svém volnu k dispozici, přihlásí se přes aplikaci v telefonu do systému. Dispečink záchranné služby ví o jejich dostupnosti a poloze a může je vyslat na místo v jejich okolí. Pomoc tak může přijít dříve, než přijede sanitka, řekla dnes mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Cílem snažení záchranářů je mít časem po celém kraji rozprostřenou síť proškolených kvalifikovaných lidí, kteří mohou rychle pomoci. Může to být v okamžiku, když někdo zkolabuje na tramvajové zastávce v centru Plzně nebo při turistice na Šumavě, řekla Svobodová. "Při záchraně života jde o okamžiky a výhodou je právě to, že dostupný first responder může být jen kousek od místa události," řekla. K člověku v nouzi tak může doběhnout rychleji, než projede sanitka těžko průjezdnou Plzní nebo nepřístupným terénem. Když dispečink přijme volání na tísňové lince, může se podívat, zda jsou v nejbližším okolí události dostupní fist respondeři, a odešle jim základní informace. Pokud někdo z nich potvrdí, že jde na místo, zobrazí se mu v aplikaci mapa s událostí. Operátor, který mezitím telefonicky radí volajícímu, jak poskytnout první pomoc, zároveň informuje o příchodu first respondera.

Dobrovolníci nemají žádné speciální pomůcky, pouze vestu s nápisem a roušku na umělé dýchaní. Operátor je může přivolat k lidem se zástavou srdce či dechu, s masivním krvácením nebo při hromadných událostech.

Projekt začal fungovat v kraji v polovině května, zatím je prvních 21 first responderů. Ačkoli jsou to všichni členové ZZS, museli stejně projít speciálním školením. Záchranáři chtějí systém testovat, postupně osloví další členy ZZS a zhruba od září také policisty, strážníky, hasiče, horskou službu či vodní záchranáře. First respondeři musejí mít podepsanou smlouvu a etický kodex, jedinou jejich odměnou je pomoc člověku v nouzi.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, zdraví, záchranná, Plzeňský, AUDIO, zdravotnická záchranná služba, první pomoc, Plzeňský kraj, Plzeň, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři budují na Plzeňsku síť lidí schopných dát první pomoc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.