Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pořadatelé táborů vyzvali ke sladění přístupu hygieniků v krajích kvůli nákaze covid-19

Ke sjednocení postupu krajských hygienických stanic pro případ výskytu nemoci covid-19 na letním táboře ministerstvo zdravotnictví vyzvala Asociace dětské rekreace, která zastupuje část organizátorů dětských táborů. Podle ní se ukazuje, že hygienici v různých regionech řeší obdobné situace odlišně. Aktuálně na Táborsku hygienici zrušili už třetí tábor z důvodu nákazy.

Asociace nesouhlasí s přístupem hygieniků v Moravskoslezském kraji, kde kvůli covidu ukončili tábor ve Štramberku. Lépe podle ní postupovali na táboře v Letinech na Plzeňsku, kde děti po protestování mohly zůstat. Přesto tábor skončil o několik dní dříve, než se plánovalo.

„Vyzýváme tímto ministerstvo zdravotnictví a další instituce státního aparátu, aby došlo ke sjednocení postupu v těchto případech, které se mohou v průběhu letošního léta znovu opakovat,“ uvedla asociace ve svém memorandu. Podle ní je třeba, aby pro všechny krajské hygienické stanice vznikly jednotné manuály pro případ výskytu covidu na dětském táboře.

Zároveň by se podle asociace měl vytvořit také podrobný manuál k případnému předčasnému ukončení tábora a plán ekonomické kompenzace pro organizátory táborů, které by ukončení tábora postihlo. Mělo by jít hlavně o finanční pomoc k vypořádání pořadatelů tábora s rodiči dětí, uvedl předseda spolku Miroslav Topinka.

K dnešnímu dni byly v ČR zaznamenány tři případy, kdy se na táboře vyskytla nákaza novým koronavirem, a to právě v Letinech na Plzeňsku, ve Štramberku v Moravskoslezském kraji a ve čtvrtek hygienici ukončili dětský tábor na Táborsku, kde se u jednoho dítěte prokázala nemoc covid-19. Na táboře bylo asi 50 dětí, většina ze Středočeského kraje. Zatímco plzeňská krajská hygienická stanice podle Topinky celou záležitost řešila velmi citlivě, moravskoslezští hygienici podle něj způsobili totální zmatek.

Do Letin na Plzeňsku vyslali hygienici tým, který protestoval všechny účastníky tábora. Všichni byli negativní až na jednu dívku z Prahy, která se koronavirem nakazila od svého otce. Jednalo se o tábor s 80 dětmi a zhruba 20 dospělými. Dítě nemělo příznaky, okamžitě bylo izolováno a odvezeno, ostatní šli do karantény.

 Pracovníci hygienické stanice podle Topinky pořadatelům i rodičům kromě jiného poskytli i informace o dalším doporučeném postupu. Naproti tomu přístup hygieniků ve Štramberku, kde byl tábor rozpuštěn, byl podle Topinky nekorektní, nekompetentní a ohrožující zdraví i situaci v celé ČR.

„Děti se díky naprosto nesystémovému kroku hygieniků rozjely i se svými rodiči do celé republiky nejen bez provedení testů na covid-19, ale i bez jakýchkoliv informací o případných hygienických požadavcích,“ uvedl Topinka. Doplnil, že takový přístup má kromě jiného i negativní ekonomické dopady na pořadatele tábora.

Domů se už vrátily děti z jihočeského tábora, kde jich bylo kolem pěti děsítek. O zmíněném dětském táboře se hygienici dozvěděli až ve středu. „My jsme o tom táboře vůbec nevěděli. Bylo tam pozitivní dítě. Okamžitě kolem 22:00 jsme začali situaci řešit a ještě dnes ráno jsme to došetřovali. Už je (tábor) komplet rozpuštěný," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici předali informace o táboře příslušným krajským hygienickým stanicím. „Všechny děti budou vyšetřené,” dodala Kotrbová.

Vláda povolila letní dětské tábory od konce června za přísných hygienických opatření proti šíření koronaviru, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Tábory jsou povoleny maximálně pro 500 účastníků, u stanových táborů je limit 100 lidí, musí být dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Na táboře musí být mimo jiné i vyhrazeno místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto borovice.cz

Štítky tábor, děti, zdravotní problémy, COVID-19, koronavirus, testování, hygienici, infekční onemocnění, dětský tábor, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Tábor, Plzeňský kraj, Štramberk, Letiny, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořadatelé táborů vyzvali ke sladění přístupu hygieniků v krajích kvůli nákaze covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.