Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unie destilatérů: Nelegální líh už na českém trhu téměř neobjevuje

Nelegální líh se už dnes díky přísnější legislativě, přijaté po metanolové aféře v roce 2012, na českém trhu téměř neobjevuje. Pokud se někde vyskytne, je velmi složité ho dostat do restaurací nebo obchodních řetězců jako levnou lihovinu, řekl Václav Šitner, předseda Unie destilatérů ČR a spolumajitel likérky a pivovaru Liqui B z Blatné na Strakonicku.

"Každá lahev, kterou dnes spotřebitel koupí v supermarketu, je zdravotně bezpečná. Navíc lze díky dosledovatelnosti zjistit, odkud je, odkud je líh, esence a tak dále," uvedl.

Před metanolovou aférou lihovarníci tvrdili, že nelegální černé lihoviny tvořily 20 až 30 procent trhu. Fakt, že téměř zmizely, potvrzuje podle Šitnera trvalý růst výběru spotřební daně z lihovin, jejichž spotřeba přitom poslední roky klesá. Za loňský rok vybral stát na spotřební dani z lihovin 7,344 miliardy korun, což bylo proti roku 2012 o téměř 800 milionů korun více, uvedl předseda Unie destilatérů ČR. Spotřeba lihovin ale podle něj za tu dobu klesla z 8,2 litru na 7,6 litru za rok, což je dáno zejména životním stylem.

Téměř sedm let stará aféra s jedovatým metanolem, jejíž dva hlavní viníci dostali přesně před pěti lety doživotí, přiměla stát zpřísnit legislativu pro výrobu a prodej lihovin. Velcí i drobní výrobci lihovin investovali desítky milionů korun do povinných opatření, tedy do kamerových systémů, evidencí o každé lahvi, nových kolkovaček a kolků, kaucí na výrobu, daňové sklady i na velkoobchody. Restaurace a bary, které nesmí mít otevřenou více než jednu lahev, pak daly další peníze do zavádění systému EET. Z prodeje lihu a lihovin učinil zákon koncesovanou živnost.

"Hodnotím velice pozitivně, co se udělalo. Náklady pro výrobce byly velké, ale mělo to hlavu a patu. Máme to pod kontrolou, kvalita v hospodách se zvýšila. A státu se zvýšily výběry daní," řekl Šitner.

Zákazníci kupují kvalitnější a dražší druhy alkoholu než před vypuknutím metanolové aféry před sedmi lety. Produkce likérek se po prudkém propadu v následujících letech opět zvýšila. Pro vizovickou likérku Rudolf Jelínek představovala kauza v podnikání přínos. "Už tehdy jsme tušili, že to vyčistí vzduch a že nám to jako značkovému výrobci, který je transparentní, pomůže. Dnes můžeme říct, že od roku 2013 kontinuálně rosteme v tržbách i v objemu prodaného alkoholu v Česku. Růst se odehrává ponejvíce v dražších, prémiových lihovinách," uvedl obchodně-marketingový ředitel Miroslav Motyčka. Likérka Palírna U Zeleného stromu, jejíž prodej se v kritickém roce 2012 propadl, se loni opět dostala na úroveň před metanolovou aférou. Také Herba Alko z Opavska už má stejnou produkci jako před rokem 2012. Přešla na lepší lihoviny. Vyrobí jich méně, ale s větším ziskem. Ale například Nela Drinks z Karvinska vyrábí asi polovinu toho, co před vypuknutím metanolové aféry.

Podle Šitnera nová nařízení nijak nezvýšila produkci téměř 600 pěstitelských pálenic v ČR. Výroba ovocných destilátů je vždy závislá výhradně na úrodě ovoce. "Když ovoce není, nikdo nepálí," řekl. Mizivé procento pálení ovoce načerno bude podle Šitnera pořád. Jde ale o kořalku většinou pro vlastní potřebu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nápoje, alkohol, firmy, Plzeňský, alkoholický nápoj, Česko, okres Strakonice, Blatná, ovoce, Rudolf Jelínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unie destilatérů: Nelegální líh už na českém trhu téměř neobjevuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.