Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

„Moc jsem si přál, abych tu šanci dostal“, říká dárce kostní dřeně

Stovky lidí každoročně onemocni chorobami krvetvorby, které jsou mnohdy smrtící. Tou nejčastější je leukémie. Naději pro pacienty je transplantace kostní dřeně. Do registru se loni zapsalo rekordní množství dárců. Nejvíce transplantací pak provedli ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Mezi dárce je i Plzeňák Petr Pinker, ten daroval své krvetvorné buňky pro něj neznámému a vážně nemocnému pacientovi. Tím mu tak dal naději na uzdravení.

„Byl jsem nadšený. A trochu i  nervózní, byl to takový zvláštní pocit. Seděl jsem právě v práci v jídelně a několik minut jsem si jen opakoval: „No ty bláho, ty bláho“. A taky jsem to hned volal manželce. Každopádně jsem si byl okamžitě jistý, že do toho jdu. Už když jsem se do registru zapisoval, jsem si moc přál, abych tu šanci dostal,“ popisuje Petr Pinker okamžik, kdy se dozvěděl, že je vhodným dárcem.

Jako způsob odběru zvolil odstředění krvetvorných buněk na separátoru. „Opravdu to není nějak nesnesiltelně bolestivé, jak jsem o dárcovství občas slýchával. Svoji roli hrálo i to, že zůstanu celou dobu při vědomí a  budu mít pocit, že mám vše tzv. pod kontrolou. A také slušná šance, že v nemocnici strávím jen jednu noc. Navíc jsem pravidelný dárce krve, a tak jsem věděl, že s jehlami nebude problém,“ popisuje samotný odběr Pinker.

Pro řadu pacientů přitom představuje transplantace kostní dřeně poslední naději na uzdravení. Většina nemocných bohužel nemá vhodného dárce mezi příbuznými. Šanci pro ně představují dobrovolníci, kteří se do národního registru zapíší. V současné době jich je u nás 97 847. 

Nejvíce transplantací krvetvorných buněk hlásí FN Plzeň

Tady byl už před 31 lety zahájen Transplantační program první příbuzenskou transplantací kostní dřeně. Od roku 1993 odstartoval projekt nepříbuzenských transplantací. Hematologicko-onkologické oddělení patří mezi největší transplantační centra v České republice a je jediným komplexně akreditovaným pracovištěm pro všechny typy transplantací krvetvorných buněk.

Transplantační centrum Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň bylo v roce 2019 centrem s největším počtem provedených transplantací krvetvorných buněk v ČR, stejně tomu tak bylo i v roce 2018. Oproti roku 2018 se podíl FN Plzeň na celkovém počtu transplantací krvetvorných buněk v ČR dokonce ještě zvýšil. Aktuálně zajišťujeme téměř 20 procent transplantační aktivity celé České republiky,“ vysvětluje primář Hematologicko-onkologického oddělení Pavel Jindra.

Český národní registr dárců dřeně byl založen jako jedna z aktivit Nadace pro transplantace kostní dřeně v roce 1992 z podnětu rodin nemocných s těžkými hemato-onkologickými onemocněními. Otcem zakladatelem byl tehdejší primář Hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Vladimír Koza

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Photographer’s Mate 2nd Class Chad McNeeley | Zdroj Český národní registr dárců dřeně

Štítky kostní dřeň, dárce, Plzeň, FN Plzeň, leukémie, porucha krvetvorby, pacient, transplantace, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Vladimír Koza, Pavel Jindra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Moc jsem si přál, abych tu šanci dostal“, říká dárce kostní dřeně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.