Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O státní zakázky se chce ucházet plzeňská firma vyrábějící unikátní nanomasky

Nové výrobní prostory české firmy Workpress Aviation (WPA) si v Plzni prohlédl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Firma prioritně vyrábí díly pro letecký průmysl, ale v půlce dubna vyvinula unikátní nanomasky, pro boj s koronavirem. Stovky těchto bleskově vyrobených masek už v době nejhorší pandemie sloužily nejen zdravotníkům, ale i dalším lidem v první linii. Firma by teď chtěla masky dodávat všem potřebným v ČR.

„Pro toho, kdo vyžaduje maximální bezpečnost, je to ideální volba," uvedl vedoucí projektu Jan Saibert. Maska je schopna zachytit až 99,995 procenta škodlivých částic velikosti 0,1 mikrometru. Korpus z termoplastického elastomeru je antialergenní a lze ho čistit alkoholovou dezinfekcí. Plzeňská firma teď na nové technologii za desítky milionů vyrábí 4000 masek denně a je schopna do měsíce zvýšit produkci na 30 tisíc.

Podle ředitele WPA Jiřího Heckela se zatím firma o státní zakázky nehlásila. „Chceme masku primárně dodávat do Česka a přebytky do ciziny," uvedl Heckel. Distribuce mimo země EU je ale teď zakázaná. Zákazníci jsou zatím z řad veřejnosti, první kusy šly do Ruska, Itálie a Německa.

Firma získala před týdnem certifikaci pro distribuci v celé EU i ČR a chce se ucházet o státní zakázky. Ministr vnitra uvedl, že se může ve veřejných soutěžích ucházet například o dodávky pro Správu státních hmotných rezerv a ministerstvo vnitra, hasiče a policii.

„Ukončili jsme nouzové zásobování, které probíhalo hlavně dodávkami ze zahraničí, a chtěli jsme vytvořit prostor pro české firmy, aby do budoucna, kdyby se epidemie vrátila a bylo třeba zase zajišťovat ochranné prostředky ve velkém, mohli alespoň část získat v Česku. Naším cílem je dát maximum prostoru českým výrobcům,“ řekl ministr Jan Hamáček. Podle ministra je cena WPA 1000 korun za takovouto nanomasku velmi konkurenceschopná.

Ohodnoť článek

Foto Michal Chalupný

Štítky nanoasky, koronavirus, pandemie, technologie, ministr vnitra, maska, Česko, Jan Hamáček, ČSSD, Workpress Aviation s.r.o., Plzeň, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, Rusko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O státní zakázky se chce ucházet plzeňská firma vyrábějící unikátní nanomasky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.