Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hejtmanství poskytne dvojici hospiců na provoz celkově částkou 1,7 milionu korun

Dvojici hospiců poskytujících své služby na území našeho regionu poskytne Plzeňský kraj dotaci v celkové výši 1,7 milionu korun. Hospic sv. Jiří z Tachovska získá 880 tisíc korun a plzeňská hospicová péče Domov obdrží 820 tisíc korun. Poskytnutí dotací budou schvalovat zastupitelé.

„Cílem dotačního programu je finančně podpořit poskytovatele zdravotních služeb, kteří zajišťují domácí hospicovou péči na území Plzeňského kraje a tím zvýšit dostupnost domácí hospicové péče a umožnit tak nevyléčitelně nemocným v preterminálním a terminálním stádiu života dožít ve vlastním sociálním prostředí,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

Kromě zmíněných dvou zařízení je v Plzeňském kraji ještě jeden kamenný Hospic sv. Lazara v Plzni, který disponuje 28 lůžky. Také na jeho provoz přispívá pravidelně Plzeňský kraj. „Kdyby byli zájemci a síly, rádi bychom podpořili mobilní hospicovou péči i v jiných částech regionu. Ale nedaří se, aby se utvořily mobilní hospicové týmy,“ řekla radní. Hospic Domov loni pečoval o 41 klientů, zatímco Hospicem sv. Jiří prošlo 44 pacientů.

Dotace od hejtmanství je určena pro mobilní zařízení, která nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou a peníze na provoz si získávají z příspěvků rodin klientů a z různých grantů, dotací, sbírek, darů a nadačních příspěvků.

„Letos jsme navýšili prostředky na jednoho klienta na 20 tisíc korun, loni to bylo počítané podle počtu dnů, po které se hospic o klienta stará. Průměrná doba hospicové péče je podle statistik kolem deseti dní, ale může se to velmi lišit," doplnila krajská radní Milena Stárková.

Ohodnoť článek

Foto Hospic sv. Lazara

Štítky hospic, dotace, Plzeňský kraj, péče, klienti domova, okres Tachov, Milena Stárková, ČSSD, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství poskytne dvojici hospiců na provoz celkově částkou 1,7 milionu korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.