Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nemocnice v Klatovech a Domažlicích nabízí testy na Covid-19 metodou PCR i samoplátcům

Klatovská a Domažlická nemocnice umožňují jako první v zemi od dnešního dne 25. dubna provádět test na onemocnění Covid-19 metodou PCR i samoplátcům. Tedy lidem, které k vyšetřením neindikuje ze zdravotních důvodů Krajská hygienická stanice PK. Využít nabídky mohou zejména pendleři, kteří po takové službě od pátku volali.

Kam se k odběru dostavit?

K odběru je nutné přijet autem. Pokud přijde zájemce pěšky, nebude mu odběr proveden.

Klatovská nemocnice - ul. Pod Nemocnicí, Klatovy

Odběrové místo je v západní parkové části areálu nemocnice. Příjezd sem je možný pouze starou branou z ulice Pod Nemocnicí (nikoli od hlavní brány).

Domažlická nemocnice - Kozinova ulice, Domažlice

Odběrové místo je v parkové části areálu nemocnice. Z Kozinovy ulice je příjezd k místu viditelně označen.

Jak se objednat k odběru?

K vyšetření je nutné se telefonicky objednat. Při objednání bude nemocnice požadovat tyto údaje: jméno, příjmení, rodné číslo, adresa bydliště, místo narození, telefon, mail.

Klatovy

777 363 014 - telefonovat lze v sobotu i v neděli od 9 do 11 hod. Mimo tento čas nebude objednání možné.  Od pondělí bude objednávací systém aktualizován. 

Domažlice

778 471 787 - telefonovat lze denně v době od 10 do 14 hod. Mimo tento čas nebude objednání možné.

„Jako jedni z prvních v zemi vycházíme vstříci občanům ČR, kteří dojíždí pravidelně za prací do ciziny a zejména do Německa, tedy pendlerům a cizincům přijíždějícím do ČR. Těm vláda nově umožnila překračovat hranice a vyhnout se při příjezdu do ČR 14denní karanténě, pokud předloží negativní PCR test na Covid-19. Test si ale může za poplatek nechat udělat kdokoli,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Pro osoby indikované KHS jsou testy i nadále zdarma hradí systém zdravotního pojištění.

Jaký test se testy provádí?

„Provádíme test metodou PCR, která je dle rozhodnutí vlády jediná uznatelná pro možnost překračovat hranice bez nutnosti karantény. Zatím jako jediní v Plzeňském a Karlovarském také poskytujeme výsledek na předepsaném protokolu dle nařízení vlády,“ řekl mluvčí. Test se provádí stěrem z nosu a následným vyšetřením stěru laboratorní metodou PCR, která ve vzorku zjišťuje za pomocí množení virové RNA přítomnost původce nákazy. Pokud kdokoli jiný nabízí jiný typ testu než metodou PCR, například vyšetřením krve na zjištění protilátek, nebude tento test pro překračování hranic postačovat!    

Jaká je cena testu a proč?

„Naše cena 2800 korun odpovídá nákladům na provedení testu metodou PCR a je jednou z nejnižších v ČR právě v případě metody PCR. Možná někde uvidíte nižší ceny, nejedná se zpravidla o vyšetření metodou PCR, takže tyto levnější testy nebudou pendlerům na hranicích stačit. K překračování hranice bez karantény potřebujete jen a pouze metodu PCR.  Pokud nejste pendler nebo cizinec a chcete udělat jen orientační test, můžete využít levnější metody konkurence. Upozorňujeme ale, že jiné testovací metody mohou být nepřesné a zejména čínské rychlotesty vykazují chybovost až 60 procent. Proto tyto metody nenabízíme,“ zdůraznil mluvčí Kokoška.  

Jak provést úhradu za vyšetření?

Klatovy

Částku 2800 Kč uhradí zájemce v prvních dnech přímo v místě odběru v hotovosti. Musí částku přesně. Pracovníci nebudou mít peníze na vrácení. V dalších dnech bude na místě odběru zřízen platební terminál. Bohužel nebylo možné jej zajistit ze dne na den. O instalaci terminálu bude nemocnice informovat. 

Domažlice

Částku 2800 Kč uhradíte v prvních dnech platební kartou pouze na recepci nemocnice (vestibul za hlavním vchodem). Žadatel na jméno obdrží potvrzení o platbě a to předloží na odběrovém místě. V dalších dnech bude zřízen platební terminál přímo na místě odběru. Bohužel nebylo možné jej zajistit ze dne na den. O instalaci terminálu na odběrové místo bude nemocnice informovat. 

Jak a kdy obdrží žadatelé výsledky vyšetření?

Potvrzení bude žadateli zasláno elektronicky dle požadavků Ministerstva vnitra ČR z laboratoře na jeho emailovou adresu, kterou uvede při objednání a to do 48 hodin po odběru. Doporučuje se proto objednat se s předstihem. Z odběrových míst se vzorky dostávají do laboratoří ještě v den odběru odpoledne. Zpracování vzorků metodou PCR trvá v laboratoři několik hodin. „Naše laboratoř v Klatovech a smluvní laboratoře chtějí postupně zpracovávat vzorky do 24 hodin od náběru. Vzhledem k náročnosti PCR metody ale může nastat situace, že některé vzorky se budou muset opakovat. Navíc očekáváme velký zájem veřejnosti o testování, který nemusíme v prvních dnech pojmout. Proto je stanovena doba odezvy 48 hodin. Ale budeme se snažit ji zkracovat,“ konstatoval mluvčí Kokoška.

Jaký je zájem o odběry?

„Vyšetření jsme začali nabízet v pátek večer, ale už během dne jsme zaznamenali desítky telefonátů a mailů od zájemců z Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje, kde nabídka vyšetření metodou PCR nebyla nabízena. V prvních dnech očekáváme zájem stovek lidí. Pokusíme se všechny zájemce uspokojit,“ doplnil mluvčí společnosti Nemocnice Plzeňského kraje.   

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, koronavirus, Plzeňský, testování, pendleři, odběry, Klatovská nemocnice, Domažlická nemocnice, nemocnice, Klatovy, Domažlice, Krajská hygienická stanice, Domažlická nemocnice, a.s., laboratoř, Česko, Klatovská nemocnice, a.s., Ministerstvo vnitr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Klatovech a Domažlicích nabízí  testy na Covid-19 metodou PCR i samoplátcům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.