Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za tři dny přibyl na Domažlicku jediný pacient s COVID-19, chystá se start Chytré karantény

Projekt Chytrá karanténa začne naostro v průběhu příštího týdne také v Plzeňském kraji. Na Krajské hygienické stanici v Plzni se už uskutečnilo školení, osob, které se do projektu zapojí. Dobrou zprávou je, že na Domažlicku, které je nejvíce zasaženým okresem v regionu, pomaleji v těchto dnech přibývá počet osob s pozitivním testem na COVID-19.

„Potvrzuje se, že opatření, která jsme zavedli na Domažlicku, se osvědčila, ukazují to počty nakažených, kdy za poslední tři dny tam přibyl jen jeden potvrzený případ nemoci COVID-19. Nechci být přehnaně optimistický, ale věřím, že tomu velkou měrou přispěla přísnější hygienická opatření, včetně provádění plošné desinfekce,“ řekl k aktuální situaci hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Zda se jedná skutečně o klesající trend, ukáží ovšem a čísla za další dva až tři dny. Teď má Domažlicko 317 případů.

Do ostrého provozu se spustí Chytrá karanténa v příštích dnech. Jedná se zejména o zavedení nového systému evidence a zjednodušení propojení všech databází, včetně telefonických hovorů k trasování možných kontaktů s Covid pozitivními lidmi. „Nová databáze umožní jednotnou evidenci všech úkonů souvisejících s epidemiologickým šetřením. Během příštího týdne budou doškoleni ještě zbývající pracovníci KHS a předpokládáme, že bude i dokončena implementace dat z naší stávající databáze, nic pak nebude bránit tomu, abychom Chytrou karanténu začali aplikovat do praxe,“ uvedl ředitel KHS Plzeňského kraje Michal Bartoš.

Chytrá karanténa spočívá mimo jiné v tom, že ve spolupráci s Armádou ČR a s pomocí dat z mobilních telefonů a platebních karet umožňuje pracovníkům KHS snazší dohledávání kontaktů osoby pozitivně testované na COVID-19. Souběžně s tím ovšem nadále bude probíhat stávající trasování kontaktů infikované osoby.

Plzeňský kraj nadále distribuuje ochranné prostředky dodané od vlády a zakoupené z vlastních prostředků. Dnes například dorazila další várka 156 kusů celoobličejových masek CM6 z Gumáren Zubří, které už před časem začala testovat Zdravotnická záchranná služba. Kraj také v příštích dnech očekává dodávku 2000 kusů polomasek, které objednal od plzeňské firmy Work Press Aviaton (WPA). Tyto polomasky obdrželi ve středu od uvedené firmy k testování krajští hygienici.

Ve čtvrtek večer bylo v Plzeňském kraji v evidenci hygieniků 557 případů onemocnění novým druhem koronaviru. Celkem se provedlo 7716 odběrů vzorků. Zatím se v kraji uzdravilo 152 pacientů, osm osob v souvislosti s nákazou zemřelo. Vedle Domažlicka s 317 případy onemocnění jich má Klatovsko 82, Plzeň 66, Tachovsko 41, jižní Plzeňsko 27, severní Plzeňsko 20 a Rokycansko si stále udržuje jen čtyři případy.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Domažlicko, Chytrá karanténa, okres Domažlice, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Plzeň, nemoc, databáze, Josef Bernard, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za tři dny přibyl na Domažlicku jediný pacient s COVID-19, chystá se start Chytré karantény  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.