Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Odhozené použité roušky znečišťují ulice Plzně, cyklostezky i další veřejná prostranství

Na plzeňských ulicích, cyklostezkách i poblíž sportovišť se v posledních dnech objevují odhozené nebo spadlé roušky. Radní města pro bezpečnost Martin Zrzavecký ani ředitel krajské hygieny Michal Bartoš se se stížnostmi na tento jev ještě nesetkali, ale předpokládají, že jich bude přibývat.

"Není to žádoucí. Jakákoliv rouška, jednorázová, látková nebo jiná, je potenciálně infekční odpad, s nímž se jako v nemocnicích nakládá. A tak je třeba s tím zacházet," uvedl hygienik Michal Bartoš.

Lidé by se odhozených roušek rozhodně neměli dotýkat. Pokud nemají rukavice, mohou ji sebrat třeba s ochranou přes igelit a hodit ji nádoby na odpad, nejlépe v igelitovém pytlíku. "Nikdy nevíte, kdo to měl na puse, případně čím si ten člověk prošel," řekl. Podle Bartoše mají být lidé opatrní, ale nemusí se bát nákazy, pokud jen okolo pohozené roušky projdou. Každá rouška není potenciálně infekční odpad. Podle městské policie to může být pokutováno jako znečišťování veřejného prostranství.

"Zatím jsme to ještě neřešili," konstatoval radní Martin Zrzavecký(ČSSD). Správce městských lesů, zeleně a rybníků Richard Havelka řekl, že vinou nadměrného počtu turistů přibývá v plzeňských rekreačních oblastech pohozených odpadků včetně použitých jednorázových roušek. "Žádáme proto návštěvníky, aby si odpadky po sobě uklízeli a dávali je do odpadkových košů. Pokud se zrovna v jejich blízkosti nenachází nebo jsou plné, žádáme je, aby si odpad vzali s sebou a vyhodili ho do popelnice mimo les," uvedl.

V neděli uplyne měsíc od startu vládou nařízené povinnosti zakrývat si na veřejnosti ústa a nos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, roušky, hygienik, rouška, odpad, Plzeň, Martin Zrzavecký, Krajská hygienická stanice, ČSSD, cyklostezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odhozené použité roušky znečišťují ulice Plzně, cyklostezky i další veřejná prostranství  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.