Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nemocnice opět umožňují přítomnost otců u porodu, musí prokázat že nemají teplotu

Porodnice se skupiny Nemocnice Plzeňského kraje umožňují s okamžitou platností od 16. dubna opět přítomnost otce u porodu. Z důvodu přetrvávajících epidemiologických rizik bude ovšem přítomnost umožněna jen za určitých podmínek. Informoval o tom mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

„Omezení trvalo necelý měsíc. Rodičky sice přechodné omezení mrzelo, ale drtivá většina z nich je chápala a přijala. Návštěvy otců a příbuzných na novorozeneckých odděleních zůstávají nadále zakázáné," konstatoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Nemocnice Plzeňského kraje blesově reagovaly na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví Adama Vojtěcha, které zveřejnl na svém twitteru. „Shodli jsme se s epidemiology, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37°C a porod proběhne v samostatném pokoji. Jsem za všechny rodiče moc rád, vím, že to nebylo snadné,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přítomnost tatínků a jiných osob u porodu zakázalo ministerstvo zdravotnictví 18. března. Koncem března pak úřad umožnil přítomnost třetí osoby například u porodů tělesně či duševně postižených rodiček. Plošný zákaz přítomnosti u porodu pro další osoby, tedy i otce dětí, napadla u soudu organizace Liga lidských práv. Městský soud v Praze ale návrh na zrušení zákazu odmítl.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl serveru Deník N, že o přítomnosti dalšího člověka u porodu budou rozhodovat samy porodnice. „Je tam napsáno, že to bude ve finální gesci dotyčného zdravotního zařízení s tím, že mají možnost to povolit a ministerstvo s tím souhlasí," uvedl.

Rozhodnutí ministerstva potěšilo například Martinu ze Stříbra, kterou čeká porod na přelomu měsíce ve Stodské nemocnici. „Jsem fakt nadšená. Vím, že je tam spíš jako morální podpora, ale právě proto je to tak důležité, aby byl manžel u toho, až se malej narodí. Takový okamžik se nedá natočit jen na video a sdílet. O tu atmosféru by neměl budoucí rodič přijít," napsala nastávající maminka.

Ohodnoť článek

Štítky porod, tatínek, ministerstvo zdravotnictví, nemocnice, koronavirus, Adam Vojtěch, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Plzeňský kraj, Roman Prymula, Městský soud v Praze, Liga lidských práv, Stodská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice opět umožňují přítomnost otců u porodu, musí prokázat že nemají teplotu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.