Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

S plošnými testy zaměstnanců domovů pro seniory začal Plzeňský kraj

Plzeňský kraj začal plošně testovat na koronavirus zaměstnance pobytových domovů pro seniory, zařízení se zvláštním režimem a domovů pro osoby se zdravotním postižením. Všech téměř 2200 pracovníků zhruba 40 krajských, soukromých, neziskových a církevních zařízení bude v první vlně prověřeno v tomto týdnu. Každých 14 dnů budou zaměstnanci testováni na nemoc covid-19 znovu.

"Každý kraj dostal 20.000 kusů (rychlotestů), které už dříve nakoupilo ministerstvo zdravotnictví," uvedl náměstek hejtman pro sociální služby Zdeněk Honz (ČSSD). Pozitivní výsledky musí potvrdit klasický laboratorní test. Nařízení vydalo minulý čtvrtek ministerstvo zdravotnictví. "Testy přišly před Velikonocemi. Ti, co je chtějí hned, tak si pro ně přijedou a jinak my tento týden budeme zavážet další ochranné pomůcky, takže to těm ostatním pošleme," informoval vedoucí krajského odboru sociálních věcí Filip Zapletal.

Kraj spravuje 12 zařízení, kde má 1200 zaměstnanců. V dalších zařízeních pracuje ještě 1000 lidí. Ve všech domovech seniorů a sociálních ústavech v kraji je 4000 klientů.

Rychlotesty dokážou zjistit přítomnost protilátek na koronavirus. Experti ale už dřív varovali, že v rané fázi nemusí nákazu odhalit. Pracovníci sociálních služeb mají obavy, že nebudou příliš spolehlivé. V případě falešné pozitivity zaměstnance by celá jeho směna musela do karantény a v zařízeních by mohly nastat personální problémy.

"Pokud by pak následný test (laboratorní), který nařídí hygiena, nákazu nepotvrdil, mohl by už být systém rozhozený a lidé se budou bát," uvedl zdroj, který nechtěl zveřejnit jméno.

Pobytová zařízení v kraji mají podle Zapletala dost ochranných pomůcek. "Trochu nám chyběly obleky, ale ty jsou spolu s plášti v další dodávce, která přišla o víkendu," uvedl. Roušek a respirátorů pro zaměstnance je zatím dost. Kraj zásobuje pomůckami všechny subjekty, které poskytují služby na jeho území, nemusí být ani zařazené do sítě sociálních služeb. Jsou rozdělené podle priorit, nejvyšší mají pobytové a pečovatelské služby a osobní asistence. V kraji je pět kontaktních míst na městských úřadech, kam kraj pomůcky vozí.

V regionu se dosud v takových institucích objevila nákaza u dvou seniorů v krajském zařízení v Domažlicích a jedné pracovnice v soukromém zařízení v Trnové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky COVID-19, koronavirus, testování, domovy pro seniory, sociální služby, Plzeňský, Domažlicko, Plzeňský kraj, Velikonoce, Zdeněk Honz, infekční onemocnění, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S plošnými testy zaměstnanců domovů pro seniory začal Plzeňský kraj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.