Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronavirová nákaza má v Plzeňském kraji už šestou oběť, Domažlicko zpřísňuje opatření

Smutná statistika počtu osob, které zemřely v souvislosti s koronavirovým onemocněním v Plzeňském kraji se v sobotu ráno opět zvýšila. Podle aktuálních informací krajské hygienické stanice zemřel už šestý pacient.

První případ nákazy se v kraji objevil 11. března. Na testování dosud zdravotníci odebrali 5000 vzorků. Za poslední týden ve fakultní nemocnici zemřelo v souvislosti s nákazou už šest osob, 27 lidí se naopak vyléčilo. Celkem je v regionu 379 pozitivně testovaných osob. Nařízených karantén bylo 542, ukončeno pak 430. 

Vzhledem k situaci na Domažlicku, kde je 227 osob s COVID-19, se řadí Plzeňský kraj v rámci celé republiky po Praze a Olomouckém kraji na třetí místo pomyslného žebříčku v přepočtu pozitivních nákaz na 100 tisíc obyvatel. Na Domažlicku žije necelých 11 procent obyvatel kraje, pochází odtud ale 60 procent v kraji odhalených nákaz. Třikrát větší Plzeň má zatím potvrzených 49 nakažených.

Dalších 46 nakažených má hraniční okres Klatovy a rovněž příhraniční Tachovsko eviduje 22 případů. Na jižním Plzeňsku je 19 potvrzených případů, na severním Plzeňsku 13 a na Rokycansku tři.  

Pro Domažlicko teď platí přísnější režimová opatření, jejichž cílem je zamezit dalšímu šíření nákazy. Ve spolupráci s krajem a Ústředním krizovým štábem hygienici rozjíždějí intenzivní informační kampaň, která se občanům snaží vysvětlit, jak se mají chránit a chovat. Dalším opatřením je plošná dezinfekce veřejných prostor, kde se může sejít víc lidí, jako jsou například obchody, přechody, čekárny, zastávky a podobně. Kraj dodá na Domažlicko také více ochranných pomůcek.

Nákaza na Domažlicku se šíří komunitně. „Bohužel je to kvůli neukázněnosti lidí. Podceňují opatření, která byla zavedená. Je to na odpovědnosti každého, ale osobně nejsem velkým příznivcem ještě opatření rozvolňovat,“ uvedl už v pátek k situaci na Domažlicku ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš. Velkým zdrojem nákazy byli na tomto území úplně na začátku pendleři.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Domažlicko, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, okres Domažlice, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Praha, Olomoucký kraj, Ústřední krizový štáb, Klatovy, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirová nákaza má v Plzeňském kraji už šestou oběť, Domažlicko zpřísňuje opatření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.