Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jak zůstat v kondici? Pohyb, vyvážená strava a zbavení se nezdravých návyků

Chcete se cítit lépe ale nevíte kde začít? Poradíme vám, jak na to. Klíčovým prvkem je vyvážená strava, která zahrnuje dostatečné množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a zdravých tuků, jako jsou ty obsažené v rybách a ořeších. Naopak je dobré omezit příjem cukrů, soli a nasycených tuků. Další nezbytností je pravidelná fyzická aktivita – nemusíte nutně trávit hodiny v posilovně, postačí každodenní procházky nebo lehké cvičení doma.

Kvalitní spánek je dalším pilířem zdraví. Dostatečný odpočinek umožňuje regeneraci organismu a udržuje správnou funkci mozku, což má vliv na náladu a soustředění. Ideální délka spánku se pohybuje okolo sedmi až osmi hodin denně. Rovněž by mělo dojít k omezení nebo úplnému vynechání alkoholu, který narušuje funkce jater a dalších orgánů, a to i při umírněné konzumaci. 

Důležitým aspektem je psychohygiena, tedy péče o duševní zdraví. Doporučuje se pravidelně relaxovat, věnovat se koníčkům a trávit čas s blízkými lidmi. Stresové situace je třeba řešit konstruktivně a vyhýbat se jejich dlouhodobému působení na organismus.

Všichni také víme, že ke zdravému životnímu stylu rozhodně nepatří kouření. Nejlepší je tedy s kouřením nikdy nezačínat. Pokud už ale kouříte, tak nejlepší, co pro sebe a své okolí můžete udělat, je s kouřením přestat. Pro řadu kuřáků to však není snadné. Opakované pokusy omezit cigarety nepomáhají jejich důvěře v sebe sama. V těchto případech je dobré se obrátit na odbornou pomoc – praktického lékaře, psychologa či adiktologa. 

Pokud se však nechcete nikotinu zcela vzdát, můžete zvolit alespoň méně škodlivé bezdýmné alternativy jako jsou zařízení na nahřívání tabáku nebo elektronické cigarety. U nich nedochází k hoření, ale k nahřívání a produkují tedy mnohem méně škodlivých látek. Nevzniká v nich totiž kouř, popel ani dehet, který způsobuje největší zdravotní problémy kuřáků. Nesmíme však zapomínat, že ani zmíněné bezdýmné alternativy nejsou zcela neškodné - nikotin, který obsahují je totiž návykový. 

K tomu, abyste se cítili lépe, nemusíte tedy změnit vše najednou, ale každá, i menší změna, se počítá. Nejen o tom se v rozhovoru rozpovídala Květa Jordánová, která vyměnila klasické cigarety za méně rizikovou alternativu. 

Kdy jste s kouřením začala a co vás k tomu vedlo?
Začala jsem kouřit, když mi bylo kolem devatenácti let, což je věk, kdy mnoho lidí zkouší různé věci. V té době to bylo částečně módní, všude kolem mě byli kuřáci a bohužel i já jsem podlehla tlaku okolí. Byla jsem zkrátka mladá a hloupá na to, abych si uvědomila, co vše negativního kouření přináší a jak je těžké se cigaret zbavit.

Jak vás kouření omezovalo?
Samozřejmě mi i v té době bylo jasné, že kouření není zdravé. Vadil mi ten nepříjemný zápach, obzvlášť pro ženu je nepříjemné být cítit cigaretovým kouřem. Ale i přesto jsem si nechtěla připustit, jak vážně to může ovlivnit mé zdraví. Zvyk a pocit, že mě to nějakým způsobem uklidňuje, mě v tom držely dál.

Pokoušela jste se s kouřením skončit?  
Pokoušela jsem se přestat kouřit mnohokrát, ale jako mnoho jiných kuřáků jsem upadla do spirály neustálých pokusů a selhání. Vždy jsem po nějaké době znovu sáhla po cigaretě. A každý neúspěch ve mně vzbuzoval pocit selhání, což mi jen ztěžovalo další pokusy. Byla to pro mě hodně frustrující zkušenost.

Jaký byl hlavní impulz pro změnu a co vás nakonec přivedlo k bezdýmné alternativě?
Jednou jsem si uvědomila, že se vlastně nikotinu nechci vzdát. Na druhou stranu jsem už nesnesla cigaretový kouř. Samozřejmě mi nepřidalo ani to, co člověk čte o tom, co dělá s jeho zdravím dehet, který cigarety obsahují. Když jsem zjistila, že jsou na trhu dostupná zařízení na zahřívaný tabák, rozhodla jsem se je vyzkoušet. Byl to tuším rok 2017. V té době jsem byla unavená z neustálého boje s cigaretami. Když jsem to vyzkoušela, okamžitě jsem věděla, že je to pro mě lepší volba. Zvykla jsem si rychle a od té doby jsem si už žádnou cigaretu nezapálila. Dokonce mám ještě doma nedokouřenou krabičku cigaret jako připomínku. 

Co byste doporučila všem, kteří řeší podobný problém?
Nejlepší rada, kterou můžu dát, je - pokud můžete, přestaňte s kouřením úplně. Jestliže to ale nejde, zkuste dát šanci aspoň méně škodlivým alternativám. Já osobně jsem za to, že jsem udělala tuto změnu, velmi vděčná.  Nejsem už cítit cigaretovým kouřem, což je obrovské plus, a celkově mám pocit, že se mi lépe dýchá. Cítím se prostě lépe a také méně často marodím.

Autoři | Foto pixabay.com | StockSnap

Štítky kouření, cigareta, strava, kuřák, zdraví, nikotin, spánek, organismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak zůstat v kondici? Pohyb, vyvážená strava a zbavení se nezdravých návyků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.