Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Úrazová ambulance je přetížená, během víkendu ošetřili 140 pacientů a provedli 15 operací

Během léta skokově roste počet úrazů, dokazují to aktuální statistiky Fakultní nemocnice Plzeň. Například Klinika ortopedie a traumatologie eviduje obrovský nárůst návštěv na Úrazové ambulanci. Mnoho pacientů tam ale chodí s problémy, které by vyřešila návštěva praktického lékaře. Co se týče dětských úrazů, převažují zlomeniny vzniklé na oblíbených trampolínách.

„V posledních měsících pozorujeme obrovský nárůst návštěv na naší Úrazové ambulanci Urgentního příjmu FN Lochotín. Jako příklad mohu uvést víkend, kdy jsme ošetřili 140 pacientů a provedli 15 operací. Velmi nás mrzí, že mnoho pacientů naší Úrazovou ambulanci využívá jako nízkoprahovou pohotovost, v nadsázce řečeno ošetřovnu,“ uvedl přednosta Kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Jiří Matějka.

Některé studie uvádějí, že se počet úrazů v letních měsících zvyšuje až o třicet procent v porovnání s jinými měsíci. Nejvíce zranění se v létě týká dětí a mladistvých. Podle údajů Státního zdravotního ústavu a dalších zdravotnických organizací v létě dochází průměrně k 20 tisícům úrazům měsíčně.

Podle jeho zkušeností přicházejí pacienti s dlouhodobými chronickými potížemi, kteří nemají čas navštívit praktika nebo odborného specialistu. Výjimkou nejsou lidé s několika dny starými lehkými poraněními, které se zvládnou ošetřit na chirurgických pohotovostech v Plzni a okolí. „Nicméně je ošetřujeme, ale vzhledem k současné přítomnosti těžších úrazů čekají mnoho hodin a poté jsou nespokojeni,“ podotýká Matějka.

Nejvíce dětských úrazů je z trampolín

Letní a zimní úrazy se v mnohém liší. Přes prázdniny dochází k více dopravním nehodám s těžkými zraněními. Typické jsou také například zlomeniny po pádu z kola nebo ze stromů při česání ovoce. „Co se týče dětských úrazů, převažují zlomeniny končetin vzniklé na oblíbených trampolínách. Vždy se jedná o využití trampolíny několika dětmi v různém věku současně a vždy přichází ti nejmladší se zlomeninami lokte, bérce apod. U dospělých jsou častá poranění horní končetiny při pádu z kola nebo zlomeniny dlouhých kostí a zejména nitrokloubní zlomeniny,“ vyjmenovává Matějka.

Ambulance během léta plní děti s reakcí po bodnutí hmyzem, trápí je vyrážka a dušnost

Záchranáři napříč republikou letos častěji vyjíždějí k lidem s alergickou reakcí po bodnutí hmyzem. Také čekárny v nemocnici plní děti, které se osypaly a otekly. Podle odborníků je hmyz letos aktivnější, jelikož byla mírná zima a suché a teplé...

Vzhledem k omezení provozu operačních sálů o prázdninách jsou na lékaře kladeny extrémně zvýšené nároky. „Snažíme se o to, aby všechny úrazy byly odoperovány ve službě, pokud to jde, takže se často operuje hluboce po půlnoci. Navíc mnoho lékařů má dovolenou, náhradní volna, volna po službě, takže na zbývající zůstává extrémní množství práce, kterou však vykonávají excelentně. Začínáme personálně posilovat náš tým, takže v budoucnu snad již budeme plně saturováni a tím se vylepší i organizace práce,“ ujišťuje přednosta.

Během léta narůstá počet případů i na Stomatologické klinice, zhruba o 25 procent. „Připisujeme to zvýšené aktivitě lidí v těchto měsících, kdy se více věnují sportům, chodí za zábavou nebo cestují. Když v minulých letech docházelo v létě k rozvolňování po covidových lockdownech, tak jsme zaznamenali dokonce více než stoprocentní nárůst traumatologických případů,“ popisuje přednosta Stomatologické kliniky Lukáš Hauer. Během července a srpna ošetří až 160 pacientů s různě závažnými poraněními.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky letní úrazy, úrazová ambulance, ortopedie, chirurgie, trampolíny, dětské úrazy, FN Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazová ambulance je přetížená, během víkendu ošetřili 140 pacientů a provedli 15 operací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.