Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Když se narodili, vážili dohromady necelých 1200 gramů. Do života to Matějovi a Šimonovi přineslo řadu zdravotních problémů

Dvojčata Matěj a Šimon, dnes dvanáctiletí chlapci z obce nedaleko Plzně, přišli na svět velmi předčasně. Narodili se už v 6. měsíci těhotenství s porodní váhou 540 a 610 gramů. Po letech marných pokusů o otěhotnění tak radost a těšení rodičů na vytoužená miminka vystřídal strach, obavy a neustálá péče. Rodina se však díky této skutečnosti ještě více semkla.

Vývoj zdravotního stavu brášků byl nejistý. Lékaři ještě před narozením dvojčátek připravovali rodiče i na možnost, že by tak časný porod nemuseli chlapci přežít. „Když pak zvládli porod, přicházely další prognózy. Překonat kritické první tři dny, pak týden, deset dní… Vše bylo u těch našich půlkilových dětiček pořád nejisté,“ vzpomínají na nejtěžší chvíle paní Milena a její manžel Patrik. Chlapci nakonec strávili v nemocnici první čtyři měsíce svého života, během nichž si jejich rodiče vyslechli řadu nejrůznějších prognóz i diagnóz. Mezi tu nejzásadnější patřila retinopatie nedonošených, čili poškození sítnice oka, které může způsobit i úplnou slepotu.

Šimonek se s následky předčasného porodu potýkal v menší míře. Zhruba ve dvou letech se jeho vývoj srovnal a zrakový handicap je podstatně menší než u jeho bratra Matěje. Ten je dnes prakticky nevidomý, rozpozná jen světlo a tmu. Také se potýká se středně těžkým mentálním postižením, vadou řeči a poruchou pozornosti s hyperaktivitou.

„Prvních sedm let svého života navíc Matýsek většinu času jen rehabilitoval a cvičil. Odmítali jsme se s manželem smířit s tím, že by nikdy nechodil,“ vysvětluje jeho maminka Milena. Díky neúnavné péči rodičů a spolupráci s odborníky Matěj v šesti letech nakonec udělal první krůčky a rozmluvil se. Dnes Matěje vozí jeho maminka každý den do školy pro děti se zrakovým handicapem v Plzni. Po škole s ním pak absolvuje nejrůznější rehabilitace či terapie, nejčastěji ergoterapii, hipoterapii, zdravotní cvičení nebo logopedii.

„Snažíme se s manželem přijímat věci tak, jak jsou. Jsme smířeni s tím, že toto je náš život. Zároveň jsme ale celou dobu nepřestávali věřit, že vše bude v pořádku. Maty měl špatné vyhlídky – zejména ohledně poškození plic a střev a hlavně se nevědělo, jak na tom do budoucna bude, co se týče pohybu,“ popisuje paní Milena a dodává s úsměvem: „Já ale zkrátka věřím, že síla je v lásce. Manžel, ten by vám zase řekl, že je jedno v co věřím já, ale že on věří mně. A to pro mě hodně znamená a dodává mi sílu. I přes to všechno, co jsme jako rodina prožili a prožíváme, jsme stále spolu. Už 26 let a máme se pořád moc rádi.“

Vážné onemocnění jednoho z členů rodiny vždy ovlivní i všechny ostatní. Paní Milena s ohledem na péči o syna nemůže pracovat, proto zajištění pětičlenné rodiny leží na bedrech jejího manžela: „Pečuje o nás všechny skvěle. Musí však trávit čas v práci i za mě, často i o víkendech, protože péče o Matěje je stále náročná. Pokud však čas dovolí, snažím se přivydělávat jako kadeřnice,“ dodává paní Milena s tím, že velkou pomocí jsou pro ně také příspěvky nadace Dobrý anděl. „Díky darům od Dobrých andělů mohu být ve větším klidu, když třeba kvůli nemoci kluků musím práci odsunout. Také nám pomáhají trávit více času společně. Matýsek miluje jezdit na výlety s rodinou a jsme rádi, že mu je i díky Dobrým andělům můžeme dopřát,“ doplňuje s vděčností.

Vážná nemoc, to je vážně spousta starostí a výdajů navíc. Pokud byste chtěli rodinám, v nichž se dítě, maminka či tatínek potýkají se závažným onemocněním, pomáhat i vy, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na webu dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, nadace Dobrý anděl, předčasný porod, nedonošené děti, zdravotní komplikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se narodili, vážili dohromady necelých 1200 gramů. Do života to Matějovi a Šimonovi přineslo řadu zdravotních problémů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.