Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Studenti medicíny operují v Plzni prasata, jediná letní škola svého druhu v Česku hostí i špičkové odborníky

Ke skutečné operaci na živém pacientovi v narkóze se medici během studia jen tak nedostanou. Obrovský je proto zájem o Letní školu experimentální chirurgie, která se už po jedenácté koná v Plzni. Jedná se o jedinou podobnou školu svého druhu v Česku a běžná není ani ve světě. I proto do západočeské metropole tentokrát přijeli studenti z Belgie, Francie, Řecka či Kanady.

Odstranění ledviny, sleziny či žlučníku nebo sešití střev a cév si nyní zkouší v Plzni budoucí doktoři zatím na prasatech. Podle vedoucího Letní školy experimentální chirurgie Václava Lišky by se v praxi dostali k operacím až po třech až pěti letech od ukončení studia. Takovýto trénink na živém pacientovi je pro mediky velmi důležitý, protože simulátory pro chirurgické obory nejsou ještě na dost pokročilé úrovni.

Zájemci se mohou na letní školu hlásit nejdříve od třetího ročníku studia. Nejdříve si vyzkouší sešívání ran a vázání uzlů na prasečích nožičkách. Postupně se propracují k operativě. Jeden operuje, další mu asistují. Na sále stráví každý zhruba 30 hodin.

„Letní škola probíhá v prostorách Biomedicínského centra Lékařské fakulty v Plzni. Komunikačním jazykem je angličtina a výuka se zaměřuje především na praktickou demonstraci chirurgických postupů. Chirurgické techniky, které si nacvičují při operování prasat, budou později jako lékaři využívat v humánní medicíně,“ uvedla mluvčí Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy Barbora Černíková.

O školu je každoročně obrovský zájem

Kromě praktické výuky je tématem letní školy i péče o zvířecí modely během operací, experimentální radiologie a vyhodnocování experimentů. Součástí jsou i přednášky místních a zahraničních odborníků na témata zahrnující výzkum rakoviny, experimentální chirurgii a nové technologie ve zdravotnictví. „O Letní školu experimentální chirurgie je každoročně velký zájem, letos se uskuteční s rekordním počtem 35 účastníků. Nejvíce zájemců je z Belgie, do Plzně ale přijeli i studenti z Francie, Švýcarska, Řecka a Kanady. Díky sponzorům se letos podařilo zajistit také účast pro sedm mediků z České republik,“ doplnila Černíková.

„Pro zájemce, kteří se nemohou zúčastnit, zveřejňujeme již několik let instruktážní videozáznamy na YouTube kanále Summer School of Experimental Surgery Pilsen. Velmi nás těší, že je o ně značný zájem, některé operace dosahují statisícových počtů zhlédnutí,“ dodal Václav Liška, vedoucí Letní školy experimentální chirurgie.

Mezi přednášejícími se na letní škole objeví například špičkový vědec v oblasti výzkumu rakoviny profesor Kari Hemminki, profesorka Uta Dahmen, která se bude věnovat experimentální chirurgii s použitím malých zvířat, nebo profesor Pierre-Alain Clavien, který bude hovořit o chirurgii slinivky břišní. Profesor Jan Beneš se zaměří na anestezii experimentálních zvířat a docent Hynek Mírka bude hovořit o zobrazovacích metodách v experimentu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letní škola experimentální chirurgie

Štítky Letní škola experimentální chirurgie, operace na prasatech, medici, budoucí chirurgové, Biomedicínské centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti medicíny operují v Plzni prasata, jediná letní škola svého druhu v Česku hostí i špičkové odborníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.