Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fakultní nemocnice za 7,5 milionu korun zmodernizovala dvě vytížené ambulance

Větší prostory a kapacitu a moderní a komfortní zázemí pro pacienty i personál mají po rozsáhlé rekonstrukci dvě vytížené ambulance v borském areálu Fakultní nemocnice Plzeň. Po sedmitýdenní přestavbě se otevřela ambulance pro léčbu bolesti Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), nové prostory má také dětská ambulance Urologické kliniky. Opravy stály dohromady 7,5 milionu korun.

Ambulance pro léčbu bolesti na Borech ročně provádí 3200 ošetření pacientů s chronickými bolestmi. Dosud se tísnila v jedné místnosti. V nových prostorách pavilonu 54 má plochu 165 metrů čtverečních a dvě ordinace s aplikační ambulancí a stacionářem pro dohlídání pacientů po výkonech. Rekonstrukce stála 6,8 milionu korun.

"V ambulanci poskytujeme komplexní péči pacientům s chronickou bolestí, jako jsou například bolesti zad, kloubní artrózy, nádorová onemocnění, bolesti při diabetické polyneuropatii, po pásovém oparu, neuralgii trojklaného nervu, roztroušené skleróze a dalších vzácnějších stavech," vyjmenoval primář ARO Štěpán Bejvančický. Chronické bolesti se léčí většinou léky podávanými infuzemi, léčebnými obstřiky, akupunkturou či elektroakupunkturou nebo nefarmakologicky invazními výkony. "Naším cílem je naplánovat pacientovi medikamentózní léčbu, pravidelné užívání léků a zabránit bolesti rozvinout se v její plné míře," dodal primář.

Do větších prostor se přestěhovala také dětská ambulance Urologické kliniky. Disponuje nyní prostornou ordinací se sonografickým přístrojem, čekárnou s místem na kočárky, přebalovacím pultem a herním koutkem. Rekonstrukce vyšla na 700 000 korun.

"Ročně zde v ambulantním traktu ošetříme více jak 3000 dětí, v posledním roce došlo k nárůstu o téměř 700 těchto pacientů. Zabýváme se problematikou vrozených vývojových vad močové soustavy a chlapeckého genitálu, nočním pomočováním, ale i dysfunkčními poruchami mikce (močení)," řekl přednosta Urologické kliniky Milan Hora. Ambulance zajišťuje péči o pacienty od kojenců až do dospělosti nejen z Plzeňského, ale často i z Karlovarského kraje. Urologové spolupracují s kolegy z dětské kliniky, z neonatologie a z kliniky zobrazovacích metod při vyšetření na sonografu, magnetické rezonanci, případně na počítačovém tomografu.

Pokud je to nutné, nejmenší děti lékaři operují na centrálních sálech na Lochotíně, větší děti na sálech Urologické kliniky v borském areálu. Nejčastějšími výkony jsou operace na zevním genitálu, například obřízka nebo nesestouplé varle, dále urologové provádějí rekonstrukční výkony při vrozených vývojových vadách ledvin a močovodů nebo rekonstrukce vrozeného rozštěpu močové trubice, doplnila dětská uroložka a zástupkyně přednosty Olga Dolejšová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Plzeň

Štítky FN Plzeň, ambulance, modernizace ambulance, ambulance pro léčbu bolesti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice za 7,5 milionu korun zmodernizovala dvě vytížené ambulance  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.