Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Největší ohnisko ptačí chřipky v ČR loni nejvíce zaměstnávalo veterináře z Plzeňského kraje. Řešili i včelí mor

Likvidace dosud největšího republikového ohniska ptačí chřipky ve velkochovu nosnic v Brodu na Tachovsku loni nejvíce zaměstnala Krajskou veterinární správu pro Plzeňský kraj (KVS). Veterináři dále řešili následný výskyt stejné nemoci nedaleko ohniska, plísňové kožní onemocnění skotu a dva případy včelího moru.

Nejvýznamnější loňskou událostí byl výskyt nebezpečné nákazy vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N1 ve velkochovu nosnic v Brodě nad Tichou, kde bylo téměř 750 000 nosnic. "Tříměsíční likvidace ohniska byla komplikována mimo jiné faktem, že existovala reálná možnost přenosu na člověka, a tak přes 120 zasahujících osob muselo několik týdnů pracovat v ochranných oblecích a dýchacích maskách. Tam si všichni sáhli na dno, hlavně hasiči. V halách bylo velké horko, zápach a ještě hrozila nákaza, naštěstí nikdo neonemocněl," řekl ředitel KVS Václav Poláček.

Další ohnisko ptačí chřipky bylo za měsíc potvrzeno v nedalekém malochovu nosnic v Souměři na Tachovsku. Veterináři podle ředitele odebrali v ochranných pásmech obou ohnisek v komerčních i malých chovech drůbeže 355 vzorků s negativními výsledky.

KVS dále loni zaznamenala v chovu krav na jižním Plzeňsku trichofytózu, tedy plísňové kožní onemocnění přenosné na lidi. Chovatel dodal nemocný kus na jatka, onemocnění si zavlekl do chovu dovozem. "Nemoc několika kusů v chovu se začala okamžitě léčit vakcinací, krusty na kůži pak zmizely," konstatoval ředitel. Chovatel dostal od veterinářů pokutu.

Veterináři dále odhalili dvě ohniska moru včelího plodu v Ujčíně na Klatovsku. "Mívali jsme desítky ohnisek na Klatovsku, loni to bylo dobré. Jsou kraje v republice, které se toho nedokážou zbavit a trvá jim to léta," uvedl Poláček.

Pokud by nebyla velká nákaza ptačí chřipkou v Brodu, tak by byl podle něj loňský rok v regionu na počty nákaz velmi solidní, i když veterináři uložili více sankcí. "Nejsme zastánci velkých pokut podnikatelům. Spíše jde o to, aby měly efekt, a zároveň jim pomáháme, aby už další pokuta nemusela být. Chceme, aby zvířata neměla nákazy a aby potraviny byly v pořádku - to je zásadní, proč tady jsme," řekl Poláček. Inspektoři KVS se snaží hodně vysvětlovat. "Nejsme jenom represivní složka, ale jsme hlavně odborníci," dodal.

"K letošním prioritám patří udržení příznivé situace v regionu k zachování příznivých nákazových statusů. Evropskou komisí přiznané statusy totiž mimo jiné umožňují a zjednodušují chovatelům zahraniční obchod se zvířaty," doplnil ředitel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Kostík / GŘ HZS

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, malochov, drůbež, H5N1, včelí mor, Státní veterinární správa, Brod nad Tichou, Nebílovy, jižní Plzeňsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší ohnisko ptačí chřipky v ČR loni nejvíce zaměstnávalo veterináře z Plzeňského kraje. Řešili i včelí mor  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.