Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přední neurovědci seznámí veřejnost s fungováním mozku, přednášky se zaměří na spánek i duševní poruchy

Jak funguje mozek? Proč je pro nás spánek tak důležitý a jak se například léčí onemocnění a duševní poruchy? Na tyto otázky odpoví experti v rámci festivalu Týden mozku, který pořádá Akademie věd ČR. Do programu se zapojila i Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy a veřejnosti nabízí dvě podvečerní série přednášek ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. Vstup je zdarma.

„Během přednášek předních odborníků z oblasti neurověd se tentokrát seznámíme nejen s fascinujícím světem paměti a spánku, ale nahlédneme i do problematiky duševních onemocnění z pohledu neurobiologie. Představeny budou také nové metody využívané v léčbě některých mozkových onemocnění,“ láká na přednášky ředitel knihovny Daniel Bechný.

Přednášky jsou na programu 11. a 14. března od 17 hodin. V pondělí se návštěvníci dozví o fungování mozku a paměti. Této přednášky se ujme jeden z nejrespektovanějších českých výzkumníků mozku Karel Ježek. Přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jan Vevera také pohovoří o tom, co se děje v mozku pacientů, kteří trpí schizofrenií a depresemi. Čtvrteční cyklus se zaměří na spánek a moderní přístupy v léčení jako je buněčná nebo genová terapie.

Týden mozku, festival o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách, pořádá Akademie věd ČR a je součástí celosvětového Brain Awareness Week. Letošní ročník se koná v Praze a dalších městech od 11. do 17. března a plzeňská lékařská fakulta se k němu připojuje již popáté.

Ohodnoť článek

Foto Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy

Štítky Týden mozku, přednáška, fungování mozku, onemocnění mozku, duševní onemocnění, neurověda, lékařská fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přední neurovědci seznámí veřejnost s fungováním mozku, přednášky se zaměří na spánek i duševní poruchy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.