Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňanům teče z kohoutků nezávadná voda i v době pandemie, virus neprojde ani kanály

Řadu preventivních opatření zavedla Vodárna Plzeň a ani v době pandemie koronaviru se lidé v Plzni nemusejí obávat toho, že by jim mohla téct z kohoutku infikovaná voda. Je také vyloučené, že by se lidem vir mohl dostat domů ať už pitnou vodou nebo kanalizací.

„Nezávadnost pitné vody garantuji. Voda z naší vodárny je perfektní a nezávadná,“ prohlásil technický náměstek primátora a předseda představenstva VODÁRNY PLZEŇ a.s. Pavel Šindelář (ODS).

Podle generálního ředitele VODÁRNY PLZEŇ Jiřího Kozohorského je společnost připravena vyrábět perfektní vodu i v případě, že by došlo na krizový scénář s nejhorší variantou kontaminace celého okolí. „Pro tento případ máme připravené nouzové řešení,“ uvedl Jiří Kozohorský. Vysvětlil, že v případě kontaminace by se nepřetržitý provoz na úpravně vody zcela uzavřel tak, že by v něm zůstali jen konkrétní pracovníci. Ti by zajišťovali obsluhu technologie výroby pitné vody a to bez možnosti prostor opouštět. Pro toto nouzové řešení a dotčené zaměstnance je připraveno zázemí s kuchyňkou, 24 spartakiádních lehátek a další vybavení.

VODÁRNA PLZEŇ zavedla včas řadu preventivních opatření. Administrativní pracovníci zůstávají doma na Home Office. „Až do odvolání je uzavřené zákaznické centrum, naši zákazníci dostávají informace přes naše webové stránky a veškeré další kontakty se odehrávají elektronickou poštou nebo telefonicky,“ vysvětlil Jiří Kozohorský s tím, že v posledních dnech před uzavřením navštěvovalo přepážky 100-120 zákazníků denně.

Pracovníci v nepřetržitých provozech jsou rozděleni do dvou směn. Část zaměstnanců je vždy doma a dodržuje zásady hygieny tak, aby mohla po dvou týdnech vystřídat druhou směnu. Je zastavena odečtová služba vodoměrů a také laboratoř nevykonává rozbory vody pro soukromé potřeby.

V současné době si vodárna vyrábí vlastní dezinfekci. „Sehnali jsme si komponenty a umíme je smíchat, takže si vyrábíme pro jednotlivá pracoviště včetně provozů a dílen vlastní ochranu. Pokud jde o roušky, máme výbornou spolupráci s městem Plzeň, které zajišťuje v rámci svých společností jejich šití. Roušky pro nás šije zejména Divadlo J. K. Tyla, máme jich denně k dispozici 200 až 250. Ostatní si šijí zaměstnanci a jejich rodiny sami. Za to všem velmi děkujeme,“ dodal Kozohorský.

Ředitel vodárny zmínil, že zatímco konkrétní nabídky na pomoc od státu váznou, spolupráce s plzeňskou radnicí funguje na výbornou. Také prostřednictvím spolupráce SOVAKU (Sdružení oboru vodovodu a kanalizací ČR) a ministerstva zemědělství dosáhla plzeňská vodárna na pomoc od Hasičského záchranného sboru a z Prahy dovezla pro své zaměstnance 40 obličejových masek. Od hasičů z Plzeňského kraje jich má dalších dvacet. „Tyto masky jsou pro pracovníky čistírny odpadních vod, kteří pracují v rizikovém prostředí a vstupují například do kanálů,“ dodal Kozohorský.

VODÁRNA PLZEŇ má v současné době devět pracovníků v pracovní neschopnosti. Až na jednu výjimku nachlazení, u níž se čeká na výsledek koronavirových testů, nesouvisí neschopenky zaměstnanců nijak se současnou pandemií.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky vodárna, voda, koronavirus, čistota vody, COVID-19, VODÁRNA PLZEŇ a.s., pitná voda, Plzeň, pandemie covidu-19, Pavel Šindelář, ODS, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Ministerstvo zemědělství České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňanům teče z kohoutků nezávadná voda i v době pandemie, virus neprojde ani kanály  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.