Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Výrobce psychoaktivních látek HHC si nemyslí, že jejich vládou schválený zákaz zásadně změní český trh

Zákaz psychoaktivních látek HHC, který schválila s platností k 1. březnu vláda, český trh zásadně nezmění. Uvedl to David Bukovjan, vlastník tři roky fungující plzeňské firmy Canapuff, která patří k největším výrobcům a prodejcům HHC a THC produktů. Má dceřiné společnosti po Evropě, nejvíce v Německu, orientuje se hlavně na výrobu olejů, květů a tekutých náplní.

"Nevidím smysl zákazu. Prodejci přejdou z HHC na HHC-P a za měsíc se bude znovu řešit tato látka. HHC-P je derivát HHC, a je třeba desetkrát silnější než HHC. Je jednoduché ji získat a cokoli z ní udělat a gumoví medvídci se z ní dělají také," řekl David Bukovjan. Podle něj je látek, které se mohou prodávat, tak 50 a z každé se dá vytvořit derivát. "To nejde zakázat," uvedl. Stát podle něj neudělal důkladnou analýzu trhu.

"Mě to tolik nepostihne, máme byznys v celé Evropě, po zákazu půjde všechno na export. Finančně nás zákaz prodeje v Česku zasáhne, ale zbavit se zásob, v nichž máme třeba 15 milionů korun, pro nás takový problém nebude. Ztráta to nebude fatální, jako kdyby to zakázali zítra," konstatoval Bukovjan. Firma to prodá se slevami třeba do Německa nebo do jiných států, kde je to legální. "Třeba ve Španělsku není zakázané nic, je to legální v Německu, část na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku," uvedl.

Firma nesouhlasí s plošným zákazem HHC, ale podporuje zákaz prodeje v automatech bez kontroly věku, žádné automaty nemá. Automaty a malí prodejci podle ní způsobili na trhu problémy. Gumové bonbóny podle firmy roblémové jsou, protože je může prodávat každý. Stačí oslovit někoho, kdo vyrábí cukrovinky. "Dodáte jim destilát a oni vám to za pár korun vyrobí. A tyto lidi nejde kontrolovat, nejde se s nimi domluvit," řekl.

Podle Bukovjana je hodně firem, které prodejci prodají třeba 100 bonbónů a natisknou na ně samolepku. "A ženou ten obsah HHC nahoru, a tím se to zboží stává rizikovějším a rizikovějším," řekl. Vysoký obsah HHC, 60 až 70 miligramů, považují za konkurenční výhodou. Canapuff nabízel maximálně do 25 miligramů HHC. Lidé neví, kolik jich mohou sníst a že začnou účinkovat třeba za hodinu. Takže snědí tři, dají si dalších pět a vznikne problém, řekl Bukovjan.

V ČR podle Bukovjana nikdo rychle nevytvořil regulaci automatů a prodeje nezletilým. "Například kratom (rostlina z jihovýchodní Asie, oblíbená mezi mladistvými) se prodává snad čtyři roky a ani dnes ho nezakázali, ani neřešili. A těch případů v psychiatrických nemocnicích a závislých dětí jsou stovky, možná tisíce. Takže už před čtyřmi lety mohli zakázat prodej v automatech," řekl.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu (CBD) nebo tetrahydrokanabinolu (THC). Trh s HHC většinové tvoří produkty ke kouření. "Všechny problémové případy byly po požití gumových medvídků. Normálně se to kouří a tady to snědli. A ten účinek je úplně jiný a hrozně opožděný. U kouření je okamžitý, takže lidé hned vědí, že už mají dost," uvedl Bukovjan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky látky HHC, výrobce HHC látek, THC produkty, zákaz prodeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Zákaz prodeje produktů obsahujících THC, HHC a veškerých podobných svinstev od 1.3.2024 poskytuje prodejcům a výrobcům dostatek času na to, aby ještě neprodané dotčené zboží včas uklidili mimo veřejnou kontrolu. Po 1. březnu se všechen ten neprodaný tovar objeví někde na černém trhu, kde se bude prodávat ještě dráž, takže zákaz přinese prodejcům ještě větší zisky. Je jen přirozené, že prodejci přejdou k různým variantám a derivátům (a nepochybně se na to již chystají), jen aby "kšeft" se škodlivými jedy kvetl dál. Co na tom, že prodávané jedy způsobují škody na zdraví především dětem a mládeži. Důležité jsou zisky z prodeje toto svinstva. Veškerý prodej těchto látek by měl být státem nejen zakázán, ale také přísně sledován a stíhán.

Pátek, 16. února 2024, 08:45Odpovědět

Výrobce psychoaktivních látek HHC si nemyslí, že jejich vládou schválený zákaz zásadně změní český trh  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.