Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sdílenou péči o dítě s handicapem umožní nová odlehčovací služba. Zapojí se hostitelská rodina

Sdílenou péči o dítě s handicapem umožní nová odlehčovací služba, se kterou začínají v Klatovech. Takzvaný homesharing je založený na tom, že postižené dítě si z jeho rodiny pravidelně bere k sobě domů hostitelská rodina a stará se o něj. V Plzeňském kraji je projekt pouze v Klatovech, kde se ho ujala Místní akční skupina (MAS) Pošumaví, která na něj získala evropskou dotaci. V ČR je homesharing asi na deseti místech.

Cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi s mentálním či kombinovaným handicapem od tří do 15 let věku. "Sdílenou péčí děti získávají životní zkušenosti v novém prostředí, novou síť vztahů a vlastní svět bez rodičů. Pro jejich rodiče znamená homesharing možnost odpočinout si od náročné každodenní péče, zařídit si běžné věci, uvědomit si, že na to nejsou sami. Pro hostitele jde o příležitost posílit schopnost empatie, tolerance, zažít pocit prospěšnosti a obohacení svého života," popsala koordinátorka Jana Javorská.

V Klatovech má zájem o zapojení do homesharingu zatím pět rodin s postiženým dítětem a dvě hostitelské rodiny. MAS Pošumaví hledá v oblasti další zájemce o zapojení. Hostitelem se může stát jednotlivec i rodina, kteří mají chuť a čas věnovat se druhým. Hostitel není profesionál, ale dobře připravený laik, není nijak placený. Nenabízí odbornou péči, ale vztah podobný vztahům v rodině nebo mezi přáteli. Musí být trestně bezúhonný, musí mít pozitivní vztah k postiženým dětem. Při přípravách projdou hostitelé postupně vstupními pohovory, vzděláváním a přípravou s lektory a podporou zaštiťující organizace. Na budoucí osamostatňování je připravována i rodina dítěte, která si postupně zvyká na jeho občasnou nepřítomnost. "Předpokládáme, že po všech přípravách a školeních by se první párování a sdílení mohlo uskutečnit ke konci roku," řekla Javorská.

Jednou z rodin, která se do projektu rozhodla zapojit, je rodina osmatřicetileté Jany Myslivcové z Klatov. Prostřední z jejích tří dětí, téměř sedmiletá Stela, má psychomotorické opoždění a mentální retardaci. Potřebuje pomáhat při oblékání, jídle, koupání. Nemluví a domlouvá se pomocí gest, obrázků, mimikou a řečí těla. Je plně závislá na svých nejbližších. S péčí o děti pomáhají rodině babičky a občas chůva. Rodiče ale potřebují také nějaký čas pro sebe a pro své další děti.

"Musíme vědět, kdy přidat a kdy ubrat. My nemáme jen Stelču, ale ještě další dvě zdravé děti. Navíc plnohodnotný vztah s manželem, který se občas dostává na vedlejší kolej. Společný čas je nutný, abych nezůstala sama, což jsem u jiných maminek v lázních viděla. Jejich partneři to prostě nedali. Podle statistik to osm z deseti tatínků nezvládne," řekla Jana Myslivcová.

Homesharing má původ v Irsku, kde se od roku 1985 rozvíjel neformálně z iniciativy jednotlivců, později začal být provozován jako doplněk pobytových služeb. V ČR začal v roce 2018.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky homesharing, sdílená péče, dítě s hendicapem, odlehčovací služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílenou péči o dítě s handicapem umožní nová odlehčovací služba. Zapojí se hostitelská rodina  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.