Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

K historické budově nemocnice v Horažďovicích přibude nový pavilon, pacienti se dočkají většího pohodlí

Kromě sanitek se teď v areálu Nemocnice Horažďovice na Klatovsku pohybují bagry a další těžká technika. Začala tam totiž výstavba pavilonu za 40 milionů korun, který se dvoupodlažním proskleným krčkem propojí s hlavní historickou budovou. Do nového objektu se přesune technické zázemí, díky čemuž získá nemocnice další prostory pro vybudování nových pokojů s vlastním sociálním zázemím. Hotovo by mohlo být už v příštím roce.

Nový třípodlažní pavilon vzniká v těsném sousedství hlavní budovy, která pochází z 20. let minulého století. Objekt dostává pravidelnou rekonstrukci a úpravy. Má třeba novou fasádu, moderní střechu a zhruba 30 pokojů získalo v posledních několika letech vlastní sociální zařízení. Tím se ovšem zmenšilo technické zázemí, zázemí pro personál a kapacita objektu se tím naplnila. „Další rozvoj už v současných prostotách není možný. Jedině na úkor kapacit, což ale vzhledem k vysoké poptávce po následné péči s rehabilitací není možné,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Grolmus.

Nemocnice působí v budově, kterou nechala na počátku minulého století vybudovat jako svůj mateřinec Kongregace Školských sester de Notre Dame. K poskytování zdravotní péče slouží objekt od 60. let minulého století. V 80. letech prošel zásadní rekonstrukcí a mnoho dalších včetně přístaveb absolvuje dodnes.

Proto se nemocnice spolu se svým zřizovatelem a investorem, tedy Plzeňském krajem, dohodla na rozšíření o nový pavilon. „Přesunutím zázemí do nového pavilonu získáme v hlavní budově prostor, kde vzniknou další pokoje s vlastním sociálním zázemím. A poslední vícelůžkové pokoje se omezí, aby zde zůstaly už jen dvoj- a trojlůžkové, což je současný trend. Zajistí se tím zvýšení komfortu pro pacienty, aby se i v nemocnici mohli cítit více jako doma,“ přiblížil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

„V lednu začaly bourací práce, neboť na místě plánované budovy stojí částečně staré garáže. Ty se musí nejprve odstranit. V únoru začnou zemní práce a jakmile počasí dovolí, budou se betonovat základy,“ upřesnil ředitel s tím, že se stavební firma bude snažit snižovat hluk i případnou prašnost. „Přesto se předem za občasný snížený komfort omlouváme,“ doplnil.

Stavba za 40 milionů, které poskytne vlastník budov a areálu Plzeňský kraj, bude dokončena a začne se užívat v první polovině příštího roku.

Nemocnice následné péče Horažďovice slouží pacientům, jejichž stav nevyžaduje pobyt přímo na lůžkách akutní péče, ale přitom potřebují odborně doléčit či rehabilitovat, a vyžadují proto pravidelnou lékařskou, terapeutickou nebo ošetřovatelskou péči. Nemocnice má k dispozici 140 lůžek včetně sociálních. „V roce 2022 se zde léčilo téměř 1100 pacientů, kteří zde strávili přes 48 400 ošetřovacích dnů. Mimo to provozuje nemocnice i vlastní ambulance a ambulantní péči poskytuje i nadstandardně vybavené rehabilitační oddělení. Nemocnice má i vlastní komplement v podobě radiodiagnostického pracoviště a klinické laboratoře,“ dodal mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Kokoška, Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky nemocnice Plzeňského kraje, Nemocnice Horažďovice, Nemocnice následné péče, nový pavilon, modernizace nemocnice, komfort pro pacienty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K historické budově nemocnice v Horažďovicích přibude nový pavilon, pacienti se dočkají většího pohodlí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.