Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ztrátové hospodaření svých nemocnic chce letos Plzeňský kraj snížit z 368 milionů korun na 305 milionů

Snížit ztrátu všech čtyř svých nemocnic s akutní lůžkovou péčí na celkem 305 milionů Kč chce letos Plzeňský kraj. Kompenzuje ji vyrovnávacími platbami za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu. Na loňský rok počítal kraj s dosud nejvyššími platbami 368 milionů Kč. Ze šesti krajských nemocnic je dostávají zařízení v Domažlicích, Klatovech, Stodu a v Rokycanech. Nemocnice následné péče v Horažďovicích a v Plané hospodaří bez ztrát.

Celkově dá letos kraj do zdravotnictví přes 830 milionů Kč, což je o několik procent více než loni. "Na služby obecného hospodářského zájmu jsme vyčlenili v letošním rozpočtu 305 milionů korun, což by bylo meziroční snížení," řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti). Podle něj byl rozpočet kraje sestavený dříve a hejtmanství teď čeká na dodatek od Všeobecné zdravotní pojišťovny.

"Mzdové náklady nám ještě vyrostou, protože dodatek nepokryje veškeré náklady. Ale to uvidíme až po prvním čtvrtletí," řekl náměstek. Podle něj je zásadní změna v tom, že lékaři přecházejí do směnného režimu, s čímž krajské nemocnice i jejich odbory souhlasí, v regionu se tak udrží současná úroveň akutní péče.

Podle Haise ale letos naopak vzrostou krajské platby na zdravotnickou záchrannou službu, a to o 34 milionů na 367 milionů korun. "Zejména kvůli mzdovým nákladům. Ale stěžejní je, že od pojišťoven nedostaneme zaplaceno úplně to, na čem jsme se dříve dohodli," řekl Hais. O dodatečné náklady se tak bude kraj dělit - kraj zaplatí polovinu a druhou pojišťovny. "Nůžky se nám tedy začínají zase rozevírat a i když jsme vždycky fungovali velmi efektivně, tak bohužel v úhradové vyhlášce nedošlo k navýšení, které bylo předpokládané," uvedl.

Kraj letos počítá také s podporou Sušické nemocnice, která patří městu a teď tam není akutní lůžková, ale jen následná péče. "Hlavně na provoz chirurgické ambulance, případně na jinou akutní péči, kterou by tam provozovali," řekl Hais. Kraj bude nadále dotovat i menší subjekty, jedna z největších je podpora paliativní a hospicové péče 1,8 milionu Kč.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krajské nemocnice, Nemocnice Plzeňského kraje, ztráta v hospodaření, SOHZ, snížení ztráty

Ztrátové hospodaření svých nemocnic chce letos Plzeňský kraj snížit z 368 milionů korun na 305 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.