Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stravovací zařízení mají hubené tržby z důvodu omezení provozu. Klienti ruší objednávky

Výrazný pokles tržeb očekávají kvůli vládnímu zákazu provozu po 20:00 hodin nejznámější plzeňské restaurace. Všem se odhlašují objednané skupiny a večírky. Zatím ale neomezují provoz. Restaurace sázejí na polední nabídky, na přístup personálu, vysokou hygienu a bezpečnost provozoven.

„Budeme otevírat stále v 11:00, dřív to nemá smysl," uvedla Daniela Drtilová z Beer Factory, druhé největší restaurace ve městě v centru Plzně. Podle ní už se od minulého týdny ruší velké rezervace a tento týden je to ještě horší. Restaurace s více než 200 místy se dohodla, že zatím nebude nic měnit, ani neomezí počty jídel.

Restaurace s minipivovarem neuvažuje o tom, že by k lákání hostů snížila ceny jídel nebo piv, hlavně kvůli tomu, že jí od minulého týdne klesly tržby o polovinu. To už bychom mohli rovnou zavřít, reagovala. Podle Drtilové jsou stále obědy slušně obsazené, ale méně chodí starší lidé. Zájem o pivo z Beer Factory je stejný. „Včera jsme vezli velký objem sudů i lahví do Prahy i Liberce, ale jak to bude příští týden, tak to netušíme,“ řekla.

Některé minipivovary v regionu už hlásí pokles objednávek. Vozí sudy ze závozů zpět a chtějí pivo lahvovat. V nejznámějším restauracích Na Spilce, Na Parkáně a U Salzmannů, které také nijak neomezí svoji nabídku, si budou moci mohou hosté objednat jídlo denně až do 19:30.

Hospodští zpřísnili hygienická opatření

Ve všech 12 provozovnách skupiny AZ Catering si mohou odedneška koupit hosté na doma čerstvé tankové pivo v PET lahvích, které bude o 20 procent levnější, a odnést i jídlo s sebou. Všichni pracovníci všech provozoven se už týden podrobují kontrolám teploty, nikdo z personálu nesměl být v minulých 14 dnech v rizikových zemích. Nádobí myjí myčky se zvýšenou teplotou vody, speciálními roztoky se ošetřují všechny půllitry, aby tam nemohly přežít rezidua viru.

„Na tyto věci se strašně dbá. Snažíme se maximálně o to, aby lidé přišli a aby u nás byli všichni v bezpečí,“ řekl jednatel Richard Marek. Podle něj nechala skupina zatím otevřené všechny restaurace včetně DEPO2015. Doufá, že po skončené kulminaci dojezdů lidí z dovolených a uzavření hranic by se mohla situace za deset dnů začít zlepšovat a možná i vláda zjemní svá opatření.

V největší restauraci Na Spilce jsou stoly daleko od sebe. V každé provozovně skupiny pak desinfekční prostředky pro personál, který má nařízenou přísnou hygienu, ale i pro zákazníky. Personál také apeluje na hosty, aby byli soudní a rozumní. „Do neděle citelný propad v tržbách nebyl, ale teď už obavy projevují,“ řekl Marek. Skupina, která má přes 200 lidí, zatím nedělala žádné personální škrty, pouze omezila brigádníky. Trvalí zaměstnanci mohou v rámci firmy přejít na údržbu, úpravy a přípravu zahrádek, aby měli jistotu pravidelného příjmu.

Velký propad objednávek pociťuje Hotel Central se 132 lůžky a restaurací na plzeňském náměstí. „Skupiny Číňanů už přestaly jezdit v lednu, pak začaly firmy omezovat mítinky a teď totálně opadlo Německo,“ uvedl ředitel Tomáš Silovský. Rezervací je odhlášeno 70 až 80 procent a podle něj to bude pokračovat. „Příští týden měly přijet dvě skupiny po 50 lidech a obě to zrušily. Uvidíme, jestli budou jezdit Češi,“ uvedl. Hotel už uzavřel dvě patra a provedl personální škrty. „Obědy v restauraci byly zatím dobré. Lidi se ale asi bát budou. To, že se musí zavírat v osm nás tolik netrápí, protože večeře nebyly silné,“ dodal.

V nákupním centru Olympia bylo pro veřejnost uzavřené celé patro, kde sídlí jídelny, bufety, restaurace i kavárny. Zavřeno měla i další kavárna v hlavní části nákupního centra.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jídlo, restaurace, omezení provozu, nákaza koronavirem, minipivovary, tržby, pivo, Richard Marek, Plzeň, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stravovací zařízení mají hubené tržby z důvodu omezení provozu. Klienti ruší objednávky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.