Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O modifikovanou vakcínu proti covidu mají Plzeňané zájem, zdravotníci denně naočkují přes stovku lidí

Více sto lidí denně projde Očkovacím centrem Fakultní nemocnice v Plzni na Borech. Od konce září tam zdravotníci nabízejí lidem novou modifikovanou vakcínu proti koronaviru od Pfizeru. S příchodem sychravého počasí se zájem rapidně zvyšuje, jen v minulém týdnu podstoupilo vakcinaci 889 zájemců. Podle odborníků je možné toto očkování spojit i s klasickým očkováním proti chřipce.

„Očkovací schéma je pouze jednodávkové, což platí pro zahájení očkování i přeočkování. Po předchozím očkování proti covid-19 nebo po prodělaném onemocnění je další očkování možné nejdříve za tři měsíce. Vhodné je pro dospělé a děti od pěti let. Pro děti od šesti měsíců do čtyř let máme k dispozici bivalentní vakcínu, aktualizovaná monovakcína bude v ČR k dispozici během letošního podzimu. Očkování proti covid-19 je zdarma pro plátce zdravotního pojištění, nepojištění zájemci mohou být očkováni jako samoplátci,“ vysvětluje vedoucí lékařka Očkovacího centra FN Plzeň Daniela Fránová.

Očkování nakombinujte, radí lékaři

S očkováním proti covid-19 lze zároveň aplikovat i očkování proti chřipce, vakcína není kombinovaná, aplikují se dvě vakcíny na odlišná místa. Očkování proti chřipce je vhodné především pro starší osoby, rizikové pacienty s jiným chronickým onemocněním, doporučeno je také těhotným a kojícím ženám. Nejvhodnější doba pro očkování je od poloviny října do listopadu. Klienti, kteří náleží do vybraných rizikových skupin, mají očkování proti chřipce zdarma.

Očkovací centrum FN Plzeň najdete areálu bývalé vojenské nemocnice FN Bory, v pavilonu č. 61. Zájemci o očkování se mohou objednat prostřednictvím rezervačního systému na webu fnplzen.cz nebo telefonicky na 377 40 1145/1146.

„Kromě sezónních očkování nabízíme také v rámci Ambulance cestovní medicíny očkování například proti žluté zimnici, virovým hepatitidám, meningokokovým infekcím, japonské encefalitidě, břišnímu tyfu a mnoha dalším. Právě v zimních měsících mnoho cestovatelů míří do exotických zemí a je třeba myslet na své zdraví. Novinkou je očkování proti horečce dengue, které je dvoudávkové s tříměsíčním rozestupem,“ vyjmenovává Fránová.

„Ačkoli už bereme covid-19 jako běžné onemocnění, je třeba být stále na pozoru a nezapomenout, jak náročné období to pro nás všechny bylo. S nadcházejícím podzimem a opětovným nárůstem počtu respiračních onemocnění proto doporučujeme především starším lidem a rizikovým skupinám zvážit přeočkování novou vakcínou proti covid-19, bez ohledu na počet předchozích očkování, ideálně v kombinaci s očkováním proti chřipce,“ dodal ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Olomouc

Štítky očkování proti koronaviru, modifikovaná vakcína, koronavirus, FN Plzeň, očkování proti chřipce, respirační onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Myslím že Darwin tomu říkal přirozený evoluční výběr... Jen tak dál, otroci, ať je vás co nejméně. :-)

Sobota, 21. října 2023, 13:04Odpovědět

O modifikovanou vakcínu proti covidu mají Plzeňané zájem, zdravotníci denně naočkují přes stovku lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.