Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kuřecí maso ze zahraničí obsahovalo salmonelu. Nebezpečné může být, i pokud ho mají lidé v mrazáku

Pokud máte v mrazáku kuřecí maso, pak zbystřete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přišla s upozorněním ohledně masa, u něhož laboratorní rozbor prokázal přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Podle SZPI jde hned o dva výrobky, oba prodává Makro. V prvním případě jde o čerstvé kuřecí řízky pocházející od výrobce WE Trade ze Slovenska. Jak ale uvádí etiketa, šlo o kuřata chovaná a poražená na Ukrajině. „Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 31.08.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil v tiskové zprávě za SZPI Marek Bartík.

Staženo z prodeje 

Jako druhý problematický výrobek se ukázalo hluboce zmrazené kuřecí maso bez drobů značky Qualiko pocházející rovněž z Ukrajiny. To mělo datum minimální trvanlivosti do 20. prosince 2024. Toto zboží Makro ihned stáhlo z prodeje. „SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ dodává Marek Bartík.

Tento případ nebyl v poslední době jediný. Na podobně závadné maso upozornila SZPI během uplynulých tří měsíců hned třikrát.

Salmonelóza je onemocnění, ke kterému nejčastěji dochází požitím infikované potraviny. Především to bývá syrové maso (nejčastěji drůbeží a vepřové). Dále mohou být kontaminovány cukrářské a lahůdkářské výrobky, u kterých je vysoký podíl ruční práce. Riziková je konzumace syrového mléka. Salmonelóza má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24-48 hodin. Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení, téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa

Štítky kontrola, inspekce, kuřecí, maso, salmonela, Makro, SZPI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Evropa se snaží pomáhat Ukrajině v jejích těžkých chvílích. Ukrajina se Evropě odvděčuje tím, že jí dodává zdravotně závadné potraviny. A nejde prý jen o kuřecí maso.

Středa, 11. října 2023, 08:23Odpovědět

Libor Burian

Víme o obilí. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Čtvrtek, 12. října 2023, 03:43Odpovědět

Kuřecí maso ze zahraničí obsahovalo salmonelu. Nebezpečné může být, i pokud ho mají lidé v mrazáku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.