Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Modifikovanou vakcínou proti covidu už očkují v plzeňské fakultní nemocnici, pro pojištěnce je zdarma

Koronavirus o sobě dává znovu vědět a počty nemocných s nadcházejícím podzimem opět rostou. Odborníci z plzeňské fakultní nemocnice proto doporučují, aby se lidé nechali naočkovat novou modifikovanou vakcínou. Určena je pro zájemce od 12 let. Nakombinovat ji podle zdravotníků lze i s klasickým očkováním proti chřipce. Plátci zdravotního pojištění mají nárok na očkování zdarma.

V Plzeňské fakultní nemocnici je nově k dispozici modifikovaná vakcína Comirnaty Omicron XBB.1.5 od výrobce Pfizer. Vakcína je pouze jednodávková a určena pro zahájená očkování i přeočkování. Nejdříve však po třech měsících od poslední dávky nebo prodělání onemocnění.

„S nadcházejícím podzimem a opětovným nárůstem počtu onemocnění COVID-19 doporučujeme zvážit přeočkování touto vakcínou, bez ohledu na počet předchozích očkování. Očkování proti COVID-19 je zdarma, pokud máte platné zdravotní pojištění.  Nepojištění lidé mohou být očkováni jako samoplátci,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová.

Očkování proti COVID-19 lze aplikovat zároveň s očkováním proti chřipce, vakcína není kombinovaná, aplikují se dvě vakcíny na odlišná místa. „Očkování vakcínou Comirnaty je určené pro dospělé a dospívající od 12 let. Pro děti ve věku 6 měsíců až 4 roky a 5 až 11 let jsou k dispozici bivalentní vakcíny, varianta BA.4-5. Monovakcíny pro děti, varianta XBB.1.5, budou v ČR k dispozici během letošního podzimu,“ doplnila mluvčí.  Zájemci se mohou objednávat telefonicky na infolince Očkovacího centra 377 40 1145/1146. Očkování se provádí v nemocničním areálu na Borech v pavilonu 61.

Podle informací ministerstva zdravotnictví podali čeští lékaři již 18 628 183 dávek očkování, přičemž ukončené očkování alespoň první dávkou má necelých sedm milionů obyvatel, tedy více než polovina populace Česka. Zájem o posilovací dávky ale dramaticky klesl. O první posilovací dávku měly zájem čtyři miliony lidí, o druhou jen 800 000 a třetí si nechalo aplikovat dokonce jen něco lehce přes šest tisíc zájemců.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Olomouc

Štítky covid-19, koronavirus, očkování, statistika, Plzeňský kraj, FN Plzeň, modifikovaná vakcína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modifikovanou vakcínou proti covidu už očkují v plzeňské fakultní nemocnici, pro pojištěnce je zdarma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.