Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Psychiatrická nemocnice díky modernizacím ušetří roční 10 milionů. Potýká se ale s nedostatkem lékařů

Deset milionů ročně ušetří Psychiatrická nemocnice v Dobřanech díky vybudování nové plynové kotelny s technologií za 332 milionů korun. Součástí tohoto projektu energetické úspory bylo také zateplení budov v areálu, instalace střešní fotovoltaické elektrárny a řada dalších energeticky úsporných opatření. Projekt financovala nemocnice z fondů EU, státního rozpočtu a ze svých zdrojů. Aktuálně se ale druhé největší zařízení svého druhu v ČR potýká s nedostatkem lékařů.

„Projekt jsme začali připravovat ještě v době, kdy byla situace na trhu s energiemi daleko příznivější než dnes. Jsme tedy rádi, že jsme jej dokončili právě nyní, když jsou ceny energií násobně vyšší než v předcházejících letech. Kotelna a další zařízení a opatření jsou ve zkušebním provozu několik měsíců a už nyní můžeme říct, že ušetříme bezmála 30 procent spotřeby energií. Uspořené prostředky chceme využít k dalšímu rozvoji areálu, zkvalitnění poskytovaných služeb a zvýšení komfortu pacientů,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Žižka.

V dobřanské nemocnici se nejvíce uspoří na zemním plynu (42 procent) a na elektrické energii (36 procent) a dosáhne se snížení emisí oxidu uhličitého o 2479 tun za rok, což představuje až 43 procentní pokles proti referenční spotřebě. V rámci projektu byly mimo jiné vyměněny více než tři kilometry potrubí, vyměněno více než 6500 vnitřních svítidel, zatepleno 12 250 metrů čtverečných půd a přes 1100 metrů čtverečných plochých střech, byla vybudována nová 180 metrů dlouhá plynová přípojka a na stávající radiátory bylo nainstalováno 2408 termostatických ventilů a hlavic.

Nemocnici chybí lékaři i další specialisté

V současné době se psychiatrická nemocnice potýká podobně jako některá jiná zdravotnická zařízení s nedostatkem lékařů nejrůznějších specializací. Těm, kteří se nově rozhodnou v nemocnici pracovat, nabízí proto nadstandardní plat, možnost dalšího vzdělávání, kariérní postup i příspěvek při nástupu. Má zájem i o absolventy lékařských fakult bez atestace.

„Zatím se nám daří péči o pacienty zvládat, ale taková situace není dlouhodobě udržitelná. Naše zařízení je zcela naplněno a nepředpokládáme, že by nemocných v budoucnu znatelně ubylo, spíše naopak. Abychom jim zajistili kvalitní péči, chceme přijmout další psychiatry, psychology, internisty, neurology i jiné specialisty,“ konstatoval ředitel nemocnice.

Nemocnice má zájem i o čerstvé absolventy lékařských fakult, jimž zajistí atestační přípravu. „Je to možné díky tomu, že máme široké spektrum odborných pracovišť, kde se mohou mnohé naučit a nabýt zkušenosti. Snažíme se získat i studenty 5. a 6. ročníků medicíny, aby k nám přicházeli na odborné stáže a pak u nás zůstali pracovat,“ řekl ředitel. Studentům nabízí nemocnice stipendium ve výši 10 tisíc korun měsíčně, specialistům při nástupu do pracovního poměru příspěvek 300 tisíc korun a absolventům lékařských fakult pak 100 tisíc korun.

Zdravotnické zařízení zabezpečuje především dlouhodobou léčbu a léčebnou rehabilitaci psychicky nemocných pacientů od předškolních dětí po pacienty v pokročilém věku. „Značná část péče je věnována léčbě návykových nemocí. Kromě 30 lůžkových oddělení zařazených do 14 primariátů má nemocnice komplex ambulantních ordinací zahrnujících všechny základní zdravotnické obory včetně stomatologie. Je vybavena rentgenem, sonografem a dalšími moderními zařízeními, nechybí ani sexuologická laboratoř. K dispozici je i pracoviště arteterapie a rehabilitace,“ informovala mluvčí nemocnice Marie Fialová.

„Léčíme pacienty s téměř všemi známými psychiatrickými diagnózami, od těch lehčích až po ty nejzávažnější a od obvyklejších až po zřídka se vyskytující případy. Pokud se tedy chce psychiatr zdokonalit ve svém oboru a poznat a léčit co nejvíce onemocnění, má u nás tu nejlepší příležitost,“ podotkl ředitel. Dodal, že i vzhledem k tomu, že primariáty v Dobřanech nejsou příliš velké, mají i nově nastupující lékaři větší šance postoupit do vedoucích funkcí než v jiných velkých nemocnicích.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech se díky rekonstrukci řady svých budov v minulých letech postupně proměnila z historického areálu v moderní nemocnici. Svojí rozlohou 42 hektarů, 1100 lůžky a 1200 zaměstnanci je druhým největším zařízením tohoto typu v České republice. Kromě 30 oddělení určených k vlastní léčbě se v areálu nachází kostel, sportovní komplex, obchod s potravinami, kulturní dům a knihovna.

Ohodnoť článek

Foto Psychiatrická nemocnice Dobřany, Amper Savings

Štítky Psychiatrická nemocnice Dobřany, nová kotelna, úspora energií, modernizace, chybí lékaři, nedostatek lékařů, pacienti nemocnice, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psychiatrická nemocnice díky modernizacím ušetří roční 10 milionů. Potýká se ale s nedostatkem lékařů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.