Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj dá Sušické nemocnici téměř šest milionů korun na chirurgickou ambulanci

Plzeňský kraj dá městské nemocnici v Sušici 5,7 milionu korun na zajištění provozu chirurgické ambulance, která funguje nonstop i o víkendech. V Sušické nemocnici, která se dlouhodobě potýká s personálními i finančními problémy, je v provozu ještě oddělení následné péče s 80 lůžky a v pracovní dny interní ambulance. Od 1. října nemocnici povede nový ředitel a jednatel - Roman Vanžura, kardiolog se zkušenostmi z vedení nemocnic a klinik. Od května se seznamuje s provozem.

Podporu schválili zastupitelé kraje včetně opozice. „Jde o klíčový krok k regionu, který to potřebuje. Chirurgie je jediná péče, která tam zůstala. Chceme, aby nadále fungovala," uvedl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti), který je sušickým zastupitelem a dříve nemocnici vedl. „Návrh je dobře vyargumentovaný," řekl zastupitel Martin Baxa (ODS). Další krajský opoziční zastupitel a lékař krajské Klatovské nemocnice Richard Pikner (TOP 09) uvedl, že hlasoval pro dotaci, i když ji zdravotní výbor kraje nedoporučil.

Sušice chtěla od hejtmanství celých deset milionů korun, které může požadovat díky loňskému usnesení kraje. „Na provoz chirurgické ambulance potřebujeme něco k deseti milionům, takže zbytek bude muset doplatit město," uvedl dosavadní ředitel a jednatel nemocnice Karel Požárek (Sušická veřejnost), který je místostarostou města.. Město apeluje na kraj tím, že dvě třetiny výkonů je pro mimosušické občany z oblasti na jih od města a pro turisty ze Šumavy.

„Bylo by dobré tam podpořit i interní pohotovostní službu alespoň v nějakém rozsahu," myslí si Pikner. Podle Požárka je teď ztráta interní ambulance 1,5 milionu korun. Opoziční zastupitelka a bývalá hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS), která v listopadu 2020 rozběhla jednání o převodu nemocnice pod skupinu šesti krajských nemocnic, uvedla, že o zbylé peníze, třeba na internu, musí nemocnice požádat zvlášť a kraj by rozhodoval v prosinci. "Pokud to bude podložené čísly, podpoříme i interní ambulanci," řekl Hais.

Za loňskou ztrátu nemocnic zaplatil Plzeňský kraj 209 milionů korun, očekávala se menší suma

Za loňskou ztrátu svých nemocnic zaplatil Plzeňský kraj 209 milionů korun. Ztrátu kraj kompenzuje vyrovnávacími platbami za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Původně byly na rok 2022 schváleny platby 160 milionů korun. Na...

 

Nemocnice může deset milionů korun ročně od kraje čerpat letos poprvé. Až loni v prosinci schválilo sušické zastupitelstvo po průtazích memorandum o spolupráci s krajem a na jaře ho stvrdil kraj. "Provozní náklady nemocnice výrazně rostou. Jen náklady na energie jsou letos o čtyři miliony vyšší," uvedl Požárek. Nemocnice letos plánuje ztrátu 23 milionů korun, město má v rozpočtu dotaci 30 milionů Kč. „Daří se nám ztrátu postupně snižovat, zvyšujeme počet lůžek v oddělení následné péče. V pondělí jsme otevírali 20 nových. Dále funguje rehabilitace a komplement," podotkl ředitel.

Nemocnice má zhruba 190 zaměstnanců, kteří se podle místostarosty stabilizovali a neodcházejí. „Našim cílem není propouštět, ale najít lidem práci. Proto také zvyšujeme počet lůžek," zdůraznil. Dodal, že mzdy jsou nižší než v krajských nemocnicích.

Kraj nadále jedná s městem o převodu nemocnice pod kraj. „Příští úterý se koná poslední jednání pracovní skupiny, která k tomu byla ustavená. Tam by nám mělo být sděleno, jaké služby by kraj v případě převzetí poskytoval. Od toho se bude odvíjet, jestli schválíme převod za korunu, nebo ne," doplnil Požárek. Město má k převodu právní stanoviska, která za stěžejní považují rozsah zachované péče, který by měl kompenzovat hodnotu nemovitostí. Město dříve navrhovalo bezplatný pronájem nebo výpůjčku, což kraj odmítl.

Podle Požárka se teď Sušická nemocnice transformuje na nemocnici následné a ošetřovatelské péče. „Máme požádáno o výběrové řízení u pojišťovny. O podobě bude jasno do půlky příštího roku," uzavřel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, zdraví, chirurgická ambulance, podpora kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj dá Sušické nemocnici téměř šest milionů korun na chirurgickou ambulanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.