Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za loňskou ztrátu nemocnic zaplatil Plzeňský kraj 209 milionů korun, očekávala se menší suma

Za loňskou ztrátu svých nemocnic zaplatil Plzeňský kraj 209 milionů korun. Ztrátu kraj kompenzuje vyrovnávacími platbami za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Původně byly na rok 2022 schváleny platby 160 milionů korun. Na letošní rok se počítá s dosud nejvyššími platbami 368 milionů korun. Ze šesti nemocnic, které kraji patří, dostávají vyrovnávací platby čtyři akutní nemocnice v Domažlicích, Klatovech, Stodu a v Rokycanech. Nedostávají je nemocnice následné péče v Horažďovicích a v Plané vzhledem k tomu, že dokážou hospodařit bez ztrát. 

Od roku 2010, kdy kraj svým nemocnicím za SOHZ platí, vynaložil přes 2,8 miliardy korun. Na rok 2021 naplánoval kraj doplatek 200 milionů korun, i díky příznivým úhradám zdravotních pojišťoven za covidové pacienty v době pandemie koronaviru ale tehdy nakonec nemocnice ušetřily 65 milionů korun. Na rok 2022 proto kraj schválil na SOHZ 160 milionů korun, nejnižší za posledních víc než deset let. Na výsledném nárůstu na 209 milionů se podílela zejména Stodská nemocnice a Domažlická nemocnice, které požadovaly navýšení plateb. Ve Stodu o 35 milionů a v Domažlicích o 14 milionů Kč.

Nárůst ve Stodské nemocnici byl podle Ondřeje Provalila, člena představenstva Klatovské nemocnice odpovědného za ekonomiku a provoz, způsoben především neotevřením plného provozu LDN. Původní plán počítal s otevřením LDN na jaře 2022, plně se otevřela až v listopadu, což způsobilo velký výpadek plánovaného výnosu, vysvětlil Provalil. „Ve Stodu kromě té LDN byly bývalým ředitelem nemocnice naprosto nesmyslně navýšeny odhady příjmů," komentoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Do Stodu tak kraj za loňský rok poslal na SOHZ přes 72 milionů korun, zatímco největší krajská nemocnice v Klatovech dostala na SOHZ 59 milionů korun.

Opoziční zastupitel Richard Pikner (TOP 09) poukázal na to, že přestože kraj loni do Stodu poslal výrazně více peněz, letos v létě nemocnice uzavřela porodnici, protože se jí nepodařilo sehnat pediatry.

Ještě vyšší platby bude muset dát kraj na SOHZ za letošní rok. Schváleno je 368 milionů korun, dosud nejvyšší SOHZ kraje pro jeho nemocnice. Důvodem je podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Pavla Haise (Piráti) především výrazný nárůst nákladů za energie i inflační navýšení za léky či spotřební materiál.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje, NPK

Štítky krajské nemocnice, Nemocnice Plzeňského kraje, ztráta v hospodaření, SOHZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za loňskou ztrátu nemocnic zaplatil Plzeňský kraj 209 milionů korun, očekávala se menší suma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.