Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Komora zubních techniků narazila na nesouhlas úřadu

Nárůst cen v posledních letech pocítili všichni, když postihl většinu oblastí života i podnikání. Zásadní vývoj ve vlastních úhradách poznali i pacienti stomatologických ordinací. Pokus narovnat ceny vlastním postupem Komory zubních techniků skončil pokutou. Navýšení nákladů u výkonů stomatologů a výrobků zubních techniků přitom zohledňuje ministerstvo zdravotnictví.

V oboru stomatologie a ortodoncie je značná provázanost mezi lékařskými ordinacemi s dodávkami výrobků zubních techniků. Samotné podnikání ve zdravotnictví bylo umožněno v devadesátých letech minulého století.

Cena stomatologických výrobků byla tehdy stanovena předpisem Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ten rovněž uváděl rozdělení plateb mezi zubního technika a lékaře a stanovil tak, kolik z celkové částky náleží zubnímu technikovi a kolik lékaři. Předpis pojišťovny byl pravidelně navyšován a stal se na dlouhou dobu důležitým podkladem pro všechny zubní techniky i lékaře. V roce 1997 se od tohoto rozdělení plateb upustilo a dále byla uváděna již pouze celková částka. Zcela zásadní je fakt, že jedinými zákazníky zubních techniků jsou zubní lékaři.

„Jako příklad uvádím cenu zubní korunky, která byla v roce 1992 vykalkulována na 1204 korun a zjištěná průměrná cena v roce 2021 je 1800 korun. Běžnou praxí je odměňování za vyprodukované výrobky, kdy odměna činí cca 30 až 35 procent z ceny výrobku. Zohlednit musíme i nárůst mezd," popsala příklad cenového prostředí Alexandra Seidlová z Komory zubních techniků.

Z těchto důvodů vytvořila Komora zubních techniků výpočtové tabulky, kde lze snadno propočítat cenu podle vlastních nákladů. „Komora zubních techniků tímto žádným způsobem nestanovuje ani nedoporučuje cenu, ale poskytuje tak zjednodušení v podobě nástroje pro možný výpočet cen. Individuálně doplňované hodnoty jsou však vždy výsledkem činnosti jednotlivých výrobců. Jedná se o pomůcku pro usnadnění podnikání zubních techniků s využitím stejné výpočtové metody nebo jednoduchého nástroje,“ doplnila na obhajobu postupu komory Alexandra Seidlová

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dlouhodobě upozorňuje, že profesní svazy a sdružení nesmí sloužit jako platformy ke sjednocování cen členů sdružení. Vydávání společných ceníků a snaha sdružení nutit své členy k jejich dodržování je na úrovni monopolních dohod o cenách, které jsou nejzávažnějším narušením hospodářské soutěže.

Také případem tabulek Komory zubních techniků se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Komora zubních techniků České republiky porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže, když v určitém období vydávala ceníky stomatologických výrobků, které zveřejňovala na svých internetových stránkách a ve svém magazínu, a vyzývala své členy ke zvyšování cen stomatologických výrobků. Podle Úřadu se tak dopustila zakázaného cenového rozhodnutí, které mělo za cíl narušení hospodářské soutěže na trhu výroby stomatologických výrobků na území České republiky,“ uvádí v odůvodnění svého rozhodnutí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Pokutu úřad stanovil na 400 tisíc korun. Tuto částku však následně snížil na konečných 288 tisíc korun, protože komora ještě v průběhu správního řízení všechny problematické dokumenty odstranila a splnila podmínky pro narovnání.

Výše a způsob úhrady stomatologických výrobků, je stanovena jednou z příloh zákona o veřejném zdravotním pojištění. Podle vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny, došlo k navýšení výše plateb podle cenového rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, kde je zohledněný nárůst nákladů.

„Navýšení maximálních cen stomatologických výrobků plně hrazených Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, platné pro letošní rok, odráží nárůst nákladů v přibližné výši 14, 5 procenta,“ uvedla tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky stomatologie, pokuta, úhrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Kdo může, okrádá své spolubližní. Tržní hospodářství. Proč by měli zubní lékaři a zubní technici být výjimkou. V Německu je praxe taková, že zubní lékaři objednávají dodávky zubních náhrad atp. u tureckých lékařů a ty pak aplikují u pacientů. Cena se přitom zvýší podle údajů z Německa až pětkrát. Proč ne, když nám vládne trh a úspěšný je ten, kdo si trhne nejvíc! Chudák pacient. Bolí ho "huba" a potom ještě kapsa. A zubaři konzumují "koňská vejce".

Pondělí, 4. září 2023, 07:52Odpovědět

Komora zubních techniků narazila na nesouhlas úřadu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.