Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vojtova metoda nebolí a pomáhá nejen dětským pacientům

PR článek

Vojtova metoda je známa, alespoň z doslechu, všem rodičům. Jejím zakladatelem a největším propagátorem byl prof. Václav Vojta, uznávaný neurolog a dětský neurolog, který systematicky zkoumal držení těla a pohyby dítěte. Zpočátku byla tato metoda cílena výhradně na děti, málokdo už ale ví, že její aplikace je efektivní i pro dospělé pacienty. Poptávka po „Vojtovce“ neustále roste. Od července ji proto zájemci naleznou i v nabídce EUC Kliniky Plzeň.

„Řada rodičů vnímá Vojtovu metodu, alespoň v počátcích, jako trápení dítěte, protože ji provází pláč, který mnohdy přechází do afektu, ale to je největší omyl – cvičení děti nebolí a je pro jejich další zdravý vývoj nezbytné. Rodiče si musí uvědomit, že cvičením se dítěti neubližuje a takto k tomu přistupovat – dítě je velmi vnímavé a pocity rodičů, jakými jsou strach, nejistota nebo lítost, se na něj při cvičení automaticky přenášejí,“ vysvětluje fyzioterapeutka Jaroslava Hyťhová, DiS., specialistka na Vojtovu metodu z EUC Kliniky Plzeň. Dětský fyzioterapeut, později rodič, vyvíjí cílený tlak na konkrétní body na těle a tento podnět vyvolá u miminka, ale i dospělého automatickou a podvědomou pohybovou reakci.

Bezprostředně po cvičení zůstává pohybový vzorec zakódovaný v mozku, ale v paměti vydrží uložený jen krátce. Proto je nezbytné pravidelné a důkladné opakování, přesně podle pokynů fyzioterapeuta, které vede ke kýženému efektu. Cvičení je nutné provádět pravidelně, zpočátku až čtyřikrát denně, aby si dítě fixovalo správné pohybové stereotypy. Jedna cvičební jednotka trvá 5-25 minut, celková časová dotace návštěvy (včetně analýzy a komunikace s rodiči) nepřesáhne 45 minut.

„Terapii prof. Vojty, kterou předepisuje buď dětský lékař, neurolog nebo ortoped, lze provádět u téměř každé pohybové poruchy. Pomáhá nejmenším pacientům – nedonošeným dětem, kojencům s opožděným motorickým vývojem, zakřivením a onemocněním páteře, skoliózou a vrozenými vývojovými vadami, u dospělých pomáhá při roztroušené skleróze, po cévní mozkové příhodě, tzv. mrtvici, při svalových onemocněních, ortopedickém poškození ramen, horních končetin, kyčlí a dolních končetin, příp. u pacientů, kteří mají problém s dýcháním, polykáním a žvýkáním,“ doplňuje hlavní lékařka MUDr. Jana Vyskočilová z EUC Kliniky Plzeň.

Kompletní léčebný plán je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění – ošetřující lékař po konzultaci vypíše tzv. FT poukaz, s indikací k Vojtově metodě. Pak už stačí pouze domluvit si termín na recepci EUC Kliniky Plzeň – telefon 378 218 111.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vojtova metoda, zdraví, EUC Klinika Plzeň.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtova metoda nebolí a pomáhá nejen dětským pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.