Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyšetření očí diabetiků bez rozkapání, rychle a spolehlivě, vzkazují lékaři z EUC Kliniky Plzeň

PR článek

Diabetická retinopatie. Málokdo z běžné populace si dokáže představit, co se skrývá pod tímto odborným názvem se zkratkou DR.

Pro snazší pochopení toho, jak zákeřným nepřítelem může ve skutečnosti retinopatie být, je třeba zmínit to základní. Diabetická retinopatie (DR) je plíživé a nevratné poškození sítnice oční cukrovkou, která vzniká v důsledku dlouhodobé vysoké hladiny cukru v krvi a týká se diabetiků 1. a 2. typu. Při včasném nepodchycení může ve finále vést k fatálnímu poškození zraku (slepotě) již během produktivního věku. Pokud je poškození sítnice zjištěno dříve, než ovlivní váš zrak, vhodná léčba může zabránit jeho ztrátě.

Příčinou vzniku onemocnění není pouze dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi, ale i vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků a kouření. „Mezi příznaky retinopatie patří rozmazané vidění, bolest oka, zhoršené vnímání barev, ostrosti až úplná ztráta zraku, ale poměrně často může být nástup onemocnění bezpříznakový, a v tom je jeho záludnost,“ shodují se diabetoložky EUC Kliniky Plzeň MUDr. Libuše Hrdličková a MUDr. Jindřiška Šroubková. V celkovém měřítku postihuje retinopatie cca 12,8 % pacientů s cukrovkou a u 25 % z nich můžeme mluvit o pokročilé formě. Po deseti letech s diabetem je riziko diabetické retinopatie u poloviny cukrovkářů.

Jak tedy předejít tomu, abychom se do budoucna vyhnuli krvácení do sklivce, odchlípení sítnice nebo zelenému zákalu, které patří mezi nejčastější komplikace?

Každý rizikový pacient, tedy diabetik, by měl 1x ročně podstoupit preventivně vyšetření očního pozadí. A protože diabetiků v naší společnosti skokově přibývá, narozdíl od očních lékařů, bude v nejbližší době propastný rozdíl mezi počtem pacientů s diabetem a počtem očních lékařů, schopných provést zmíněné vyšetření.

Je proto nezbytné dát prostor diagnostickým metodám nové generace. Umělá inteligence v diagnostice diabetické retinopatie je podporována odbornou společností a dosavadní výsledky byly prezentovány na Diabetologických dnech v Luhačovicích.

„Výhodou vyšetření je jeho rychlost, spolehlivost a komfort, kdy pacient nemusí mít rozkapané oči a po vyšetření není jakkoliv limitován v běžném životě. Fotografie sítnice je nejprve postoupena umělé inteligenci, která ji odškáluje. S tímto výsledkem a samotnou fotografií, vč. měření, je seznámen lékař, který učiní závěr do lékařské zprávy,“ vysvětluje manažerka klinických programů skupiny EUC MUDr. Klára Fialová postup, jak probíhá screening diabetické retinopatie, který od června tohoto roku nabízí pacientům EUC Klinika Plzeň na Denisově nábřeží.

A jak to vypadá v praxi? Vyšetření probíhá u pacienta s diabetem na běžné kontrole, pacienta nezdrží, neomezí (nerozkapávají se oči), není nepříjemné, je rychlé a spolehlivé. Pacienti, kteří se léčí mimo EUC, potřebují žádanku od svého diabetologa. Výsledek vyšetření je na počkání. Doba samotného vyšetření se vejde do 10 minut.

Umělá inteligence umí vyhodnotit fotografii očního pozadí a dokáže s vysokou jistotou odlišit pacienty s normálním nálezem, v opačném případě je pacient doporučen k očnímu vyšetření. Vždy je nález kontrolován lékařem. A co je podstatné – vyšetření je jednou ročně plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud patříte mezi rizikové pacienty, neváhejte nás kontaktovat: odborné pracoviště diabetologie EUC Kliniky Plzeň je tu i pro Vás na čísle: 378 218 111 (recepce pro objednání).

Nezapomeňte: Věnujte čas sami sobě a svému zdraví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky EUC Klinika Plzeň, diabetes, diabetická retinopati, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetření očí diabetiků bez rozkapání, rychle a spolehlivě, vzkazují lékaři z EUC Kliniky Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.