Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Sušice chce dál jednat s hejtmanstvím o rozsahu zdravotní péče v městské nemocnici, kterou má kraj převzít

Město Sušice na Klatovsku chce dále jednat s Plzeňským krajem o rozsahu zdravotní péče v Sušické nemocnici, kterou by měl kraj od města převzít. Krajští zastupitelé už v pondělí schválili záměr bezúplatného převzetí zdravotnického zařízení s 200 zaměstnanci, které se dlouhodobě potýká s personálními i finančními problémy. Sušičtí zastupitelé o návrhu budou jednat ve středu 12. dubna.

Na setkání vedení kraje zhruba s 50 zaměstnanci nemocnice zazníval nejčastěji požadavek obnovení lůžkové interny, která skončila v únoru. V nemocnici funguje z lůžkových oddělení jen LDN. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) řekl, že kraj by byl také pro, ale nedokáže to dnes slíbit, protože o stavu nemocnice má vedení kraje jen zprostředkované informace. O rozsahu péče půjde podle něj hovořit až po zpracování personálního a provozního auditu nemocnice, na němž by kraj začal pracovat spolu s městem hned po 12. dubnu.

"Nabídka kraje je strašně obecná a týká se vlastně jen bezúplatného převodu movitého i nemovitého majetku, ale podle našich právních stanovisek tam chybí ta přidaná hodnota, tedy rozsah zdravotnické péče," řekl starosta Sušice Petr Mottl (ODS). Město se chce s krajem domluvit na tom, jakou péči tam chce provozovat. "Usnesení kraje o tom nic neříká, takže uvidíme, jak to ve středu (na zastupitelstvu města) dopadne," uvedl.

Podle hejtmana jde zatím jen o záměr, konkrétní rozsah péče bude definovat až smlouva o převodu, kterou by opět schvalovala obě zastupitelstva. "Záměr město k ničemu nezavazuje, jenom společně říkáme, že chceme nastartovat další kroky, aby kraj mohl nemocnici v lednu 2024 převzít," reagoval hejtman Rudolf Špoták na starostova slova.

Vedení města uvedlo, že má právní posudky, které varují před nebezpečím darování majetku bez kompenzace, tedy bez přidané hodnoty v podobě záruk péče, třeba akutní lůžkové interny. "Musíme nakládat s majetkem s péčí řádného hospodáře. Zákon umožňuje darování, ale musí tam být veřejný zájem, ale ten nemůže být naplněn tím, že v nemocnici zůstane jen LDN, tu si může město provozovat samo," řekl Mottl.

Hejtman k tomu řekl, že kraj má zase své právnické posudky, které převod umožňují a nevyplývá z nich trestní odpovědnost, s níž vedení města argumentuje. "Bezúplatných převodů ve veřejném zájmu schvaluje každé krajské zastupitelstvo desítky," uvedl. Někteří zaměstnanci reagovali tak, že město, které vyčíslilo hodnotu majetku nemocnice až na 400 milionů korun, svoji nemocnici kraji darovat nechce a nechce se s krajem domluvit, což Mottl odmítl.

Zdravotnický personál uvedl, že situace je pro sušické občany, rekreanty i turisty neúnosná, protože pacienti musí na internu klatovské nebo strakonické nemocnice. Náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti) řekl, že kraj chce vybudovat v Klatovské nemocnici další lůžka interny, ale do tří až pěti let. "Proč nevyužijete kapacity naší interny?," reagoval Mottl. Apeloval na to, aby kraj rozložil specializace svých nemocnic a aby byla sušická zařazena do systému.

"Naši lidé tu nemají adekvátní péči," řekla sestra z interní ambulance, která funguje do 15:30. Šéf zdravotnického výboru kraje Karel Pressl (ANO) uvedl, že kraji i městu jde o to nemocnici neuzavřít. "Město ji není schopno manažersky uřídit. Pojďme se spolu bavit o provozování krajem. Chceme zachovat zdravotní péči, což je ta přidaná hodnota, po níž město volá," řekl. Podle Pressla by se městu finančně ulevilo, když by nevydávalo na nemocnici desítky milionů korun ročně. "Pokud ji chcete zachovat, tak přistupte na naše podmínky. Buď se to tady zhasne, nebo se bude jednat a pokračovat," dodal. Až bude nemocnice stabilizovaná, tak se bude podle Pressla kraj s městem bavit o rozvoji péče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, finanční problémy, pomoc kraje, kraj převezme nemocnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sušice chce dál jednat s hejtmanstvím o rozsahu zdravotní péče v městské nemocnici, kterou má kraj převzít  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.