Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice Rokycany sehnala personál, otevřela lůžka interny

Rokycanská nemocnice, která patří mezi nemocnice spravované Plzeňským krajem, dokázala sehnat personál a začátkem roku opět otevřela na interním oddělení lůžkovou stanici C, kterou musela kvůli nedostatku nelékařských zdravotníků uzavřít v roce 2017. Nyní se podařilo zajistit dostatek sester i ošetřovatelského personálu. Zprovozněním stanice se navýšila kapacita oddělení a zlepšil se komfort pacientů, řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Když byl omezený provoz, akutní pacienty nemocnice umísťovala i na lůžkách stanice A, která je jinak určená hlavně ošetřovatelské péči a jsou tam i sociální lůžka. "A někdy bylo i nutné uložit na jednom pokoji až pět pacientů. Nyní budou akutní pacienti už zase jen na stanicích B a C a na každém pokoji maximálně po třech," uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.

Zdravotnické zařízení dál hledá všeobecné i praktické sestry a ošetřovatelky. Chce totiž otevřít nové oddělení následné péče s až 30 lůžky. "Zprovoznit oddělení následné péče je dlouhodobým záměrem nemocnice, neboť na Rokycansku tento typ péče a lůžek chybí. Proto Plzeňský kraj už v minulosti finančně pomohl rekonstruovat prostory pro vznik tohoto oddělení," uvedla krajská radní odpovědná za zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

Část sester pro nové pracoviště už nemocnice má. Ředitel věří, že další se podaří přijmout letos v prvním pololetí. Nemocnice mimo jiné nabízí i náborový příspěvek a pomoc s hledáním bydlení.

Rokycanská nemocnice není jediné zdravotnické zařízení, kterému se podařilo sehnat chybějící personál a otevřít dlouho uzavřenou část. Od pondělí je také v městské nemocnici v Sušici opět v provozu lůžkové interní oddělení, jednotka intenzivní péče a akutní lůžkové chirurgické oddělení. První oddělení bylo pozastavené od loňského září po dohodě se zdravotními pojišťovnami, jednotku intenzivní péče uzavřel předchozí provozovatel na jaře a akutní lůžkovou chirurgii už v roce 2017. I v Sušici byly důvodem uzavření dlouhodobé problémy s chybějícími zdravotníky. Poté, co si město zpět od soukromého provozovatele nemocnici převzalo, sehnalo vedení nemocnice lékaře i další personál.

Nemocnice v Rokycanech je nejmenší ze čtyř akutních nemocnic patřících kraji. Hejtmanství plánuje její kompletní rekonstrukcí za stovky milionů korun. Rekonstrukce bude rozložená do několika etap podle finančních možností kraje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, Rokycany, pacient, Rokycanská nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Jaroslav Šíma, Milena Stárková, Sušice, ČSSD, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Rokycany sehnala personál, otevřela lůžka interny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.