Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Další krajská nemocnice získala do svého týmu kaplana. Sestra Jana naslouchá pacientům v Horažďovicích

Nemocničního duchovního má ve svém týmu už čtvrtá ze šesti nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem. V Horažďovicích na Klatovsku nově poskytuje spirituální péči Jana Háková, členka kongregace Školských sester de Notre Dame. Sestra Jana je k dispozici všem pacientům, ať už potřebují duchovní podporu, jen tak si popovídat, mít chvilku u lůžka společnost, ale i když potřebují například pomoci s jídlem.

„Své poslání vnímám hlavně jako službu „naslouchajícího ucha“ a to jak pro pacienty, tak pro jejich příbuzné i pro personál, kterému bych ráda poděkovala za milé přijetí. Mohu darovat úsměv a lidskou blízkost, podpořit vědomí důstojnosti každého člověka, a pokud o to kdokoli projeví zájem, mohu nabídnout i modlitbu, četbu z bible nebo zprostředkovat návštěvu kněze,“ říká nová nemocniční kaplanka Jana Háková, která rozšířila nemocniční tým a službu v nemocnici má dva dny v týdnu. Mimo to pracuje ve farní kanceláři, v kostele při bohoslužbách hraje na varhany a vyučuje náboženství na základních školách.

Jana Háková pochází z Podkrkonoší. Vyrůstala v rodině s pěti sourozenci a v Hradci Králové vystudovala na střední zdravotnické škole obor zubní technik. Už během studií se ale začala scházet s řádovými sestrami. „Od mala jsem vyrůstala v křesťanském prostředí, základy víry jsem získala v rodině. Když jsem potkala řádové sestry a seznámila se s nimi, oslovil mě jejich život. I tak jsem ale nastoupila v Jilemnici jako zubní laborantka. V laboratoři jsme byli dobrá parta, práce mě bavila, ale vnímala jsem, že mé životní poslání je jiné. Nakonec jsem se po sedmi letech rozhodla odejít k řádovým sestrám a být jednou z nich,“ popisuje svoji postupnou cestu v duchovním životě.

V té době už také začala dálkově studovat Katolickou teologickou fakultu na Univerzitě Karlově, kde získala i pedagogické minimum k výuce náboženství na základních a středních školách. Tomu se věnovala na Církevní základní škole v Hradci Králové a od roku 2011 i na základních školách na Horažďovicku. Od počátku, kdy se přestěhovala do Horažďovic, začala docházet také do nemocnice za pacienty, kteří měli zájem o popovídání i duchovní službu. A asistovala rovněž v nemocniční kapli zdejšímu faráři při bohoslužbě.

Pak ale přišel covid a s ním omezení setkávání lidí a také návštěv, a to i v nemocnicích. „Bylo mi pacientů moc líto. Vnímala jsem jejich potřebu si popovídat, protože najednou zůstali sami i bez návštěv rodinných příslušníků. A také jsem vnímala jejich potřebu naděje,“ popisuje Jana Háková. Bez váhání proto využila období pandemie ke studiu na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde v rámci celoživotního vzdělávání absolvovala obor nemocniční kaplan. Vznik těchto pozic v nemocnicích na západě Čech inicioval a nadále podporuje plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub.

V současnosti chodí sestra Jana do nemocnice dva dny v týdnu a tráví mezi nemocnými až osm hodin. Hovoří hlavně s hospitalizovanými pacienty. „S někým se bavím hodinu, s jiným stačí jen několik vteřin - podle jejich potřeb. Moje služba je širší, než jsem si původně představovala, protože jsem zde pro všechny,“ říká sestra, kterou ve volném čase nejvíce baví práce na zahradě, o kterou se stará společně se řádovými sestrami.

S nimi bude trávit i letošní Vánoce, společně budou péct cukroví, zdobit stromeček, půjdou samozřejmě na mši a ke štědrovečerní večeři s nimi zasedne i administrátor farnosti ThLic. Mariusz Piwowarczyk, který do nemocnice dochází za pacienty, jež projeví zájem o službu katolického kněze. „Určitě ale navštívím i nemocné, kteří i přes svátky budou muset zůstat v nemocnici. Svátky jsou obdobím, kdy lidé chtějí být s někým. Věřím, že je i moje přítomnost potěší,“ říká nemocniční kaplanka sestra Jana.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Horažďovice

Štítky Nemocnice Horažďovice, kaplanka, duchovní podpora, spirituální péče, řádová sestra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další krajská nemocnice získala do svého týmu kaplana. Sestra Jana naslouchá pacientům v Horažďovicích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.