Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pacientům s dlouhodobou bolestí zad či kloubů pomůže nový přístroj v Domažlické nemocnici

Ambulance chronické bolesti v Domažlické nemocnici je v Plzeňském kraji jediná svého druhu mimo krajské město. Nyní tam mohou využívat důležitý přístroj pro léčbu pacientů trpící dlouhodobými bolestmi zad, kloubů či končetin. Jde o radiofrekvenční generátor, který je oproti farmakoterapii v mnohém výhodnější a pacientům poskytne úlevu od bolesti až na několik měsíců.

Lékařský obor algeziologie se zabývá léčbou chronické bolesti, kterou často doprovází onemocnění pohybového aparátu. Pohybuje se na pomezí neurologie a anesteziologické. Ambulance v Domažlicích začala fungovat loni v září a rychle si získala pravidelné pacienty z Domažlicka, Tachovska a Klatovska.

„Nejčastějšími obtížemi jsou zejména bolesti zad a velkých kloubů a převažují degenerativní příčiny bolesti, tedy bolesti, které přicházejí mimo jiné i s věkem. Zatím menší část pacientů trpí bolestmi způsobenými úrazem nebo proděláním nemoci,“ říká vedoucí ambulance a anesteziolog Jiří Veselý.

Až dosud u pacientů volil léčbu neinvazivními metodami jako jsou například cílené nervové obstřiky. Nyní může u vhodných pacientů využít i radiofrekvenční léčbu. „Analgetický efekt je dán účinkem elektrického pole na nervové struktury, které způsobí změny ve vedení bolesti. Jedná se o šetrný miniinvazivní zákrok, kdy do míst bolesti zavedeme speciální jehlu napojenou na radiofrekvenční generátor a po pečlivém prověření její polohy provedeme zákrok,“ popisuje lékař.

Nemocnice láká pacienty na artroskopické operace kolen i ramen s krátkými čekacími lhůtami

Na artroskopické operace kolen i ramen pod vedením zkušených ortopedů s krátkými čekacími lhůtami láká pacienty Stodská nemocnice. Chirurgické oddělení totiž rozšířilo lékařský tým. Minimálně v nejbližších měsících, než se začne plnit registr...

 

Zavedení jehly musí být naprosto přesné, proto se provádí pod rentgenovou nebo ultrazvukovou kontrolou. „Předpokládaná doba účinku aplikace je velmi individuální, ale při úspěšné aplikaci se můžeme bavit v řádu týdnů až měsíců, což u pacientů s chronickou bolestí představuje výrazný úspěch,“ vyzdvihuje Veselý a podotýká, že u farmakoterapie je účinnosti obecně kratší a nižší.

Kromě degenerativních příčin a poúrazových stavů tvoří obecně významnou část pacientů algeziologických pracovišť i lidé s onkologickými onemocněními. Vznik vleklých a silných bolestí ovlivňuje i psychika.

„Při úvodním rozhovoru s pacientem často zjišťuji, že ho před vznikem obtíží potkaly nějaké potíže, například rodinné nebo pracovní spory,“ přibližuje lékař s tím, že chronická bolest je pak už samostatné onemocnění, které pacientovi přináší výrazné utrpení a psychiku pacienta dál zhoršuje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky nemocnice Plzeňského kraje, Domažlická nemocnice, léčba chronické bolesti, nový přístroj, zdraví, bolest, pacient, kloub, Domažlická nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Jiří Veselý, Domažlice, okres Domažlice, okres Tachov, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům s dlouhodobou bolestí zad či kloubů pomůže nový přístroj v Domažlické nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.