Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Pomoc Sušické nemocnici zmítané problémy bude kraj řešit až po volbách s novými zastupiteli

Opoziční zastupitelé Plzeňského kraje upozornili na svém jednání na opakované problémy v Sušické nemocnici, která patří městu, ale už rok a půl se diskutuje o jejím převzetí krajem. Nemocnice podle nich nefunguje nepřetržitě. Kraj má připravených deset milionů korun na její podporu, ale jejich vydání podmiňuje memorandem, které zatím vedení jedenáctitisícového města nepodepsalo. Kraj proto čeká na nové vedení radnice, které vzejde z komunálních voleb.

Nemocnice se dlouhodobě potýká s finančními a personálními problémy. Loni se kvůli ní ve městě konalo referendum. Obyvatelé chtějí, aby se město postaralo o zachování lůžkové interny a následné péče, požadují ale také obnovení lůžkové chirurgie a jednotky intenzivní péče. „Před měsícem nemocnice 14 dní stála a dnes opět nefunguje. Zajímá mě, zda tam bude zajištěná akutní péče," uvedl opoziční zastupitel a lékař krajské Klatovské nemocnice Richard Pikner (TOP 09). Dlouhodobě tvrdí, že nemocnice místo v krajské síti má a měla by poskytovat ambulantní péči, základní chirurgické a interní ošetření, dále lůžkovou internu a léčebnu dlouhodobě nemocných a možná jednodenní chirurgii. Podle Piknera musí také mít diagnostické zařízení CT, podle nějž lékaři rozhodnou, zda pacienta přesunou do nemocnice vyššího typu v Klatovech, Strakonicích nebo Plzni.

„V tuto chvíli interna zajištěná je. Jeden lékař, primář, je ve výpovědi a čerpá dovolenou a druhý byl na dovolené. Po tuto dobu jsme se domluvili s Klatovskou nemocnicí o výpomoci tak, aby nemusela krajská záchranka vozit pacienty do Klatov nebo Strakonic. Na 14 dní je to zajištěno a pak už by mělo být zas všechno v pořádku," řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti), který je zároveň radním v Sušici a bývalým jednatelem nemocnice. Nový šéf nemocnice teď shání lékaře, aby byl provoz interny zajištěný.

„Tlak na Klatovskou nemocnici i na záchrannou službu je opravdu veliký. Takže pokud tam podali někteří lékaři výpověď, nemůžeme se spokojit s tím, že mají dovolenou a že mi někdo řekne, že jim tam teď z Klatovské nemocnice někdo vypomůže na 14 dnů. Situace je velmi vážná," uvedla exhejtmanka a opoziční zastupitelka Ilona Mauritzová (ODS). Krajské nemocnice jsou podle ní současnou situací v Sušici hodně zasažené.

„Situace v Sušické nemocnici je velmi složitá. Dlouhodobě usiluji o její zařazení do sítě krajských nemocnic. Zastupitelstvo a rada města tento záměr odsouhlasily. Bylo jedno setkání pracovní skupiny kraje a Sušice, a tím to skončilo," řekl radní města Pavel Javorský (ANO), který je krajským koaličním zastupitelem. Podle něj se teď čeká na nové zastupitelstvo v Sušici a poté je nutné, aby s ním kraj nemocnici rychle řešil.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) je podmínkou transferu krajských deseti milionů korun do nemocnice podpis memoranda. „Připomínky města neodpovídaly původnímu záměru memoranda. Jsme připraveni nemocnici jako kraj převzít včetně všech nemovitostí, zařízení a zaměstnanců," uvedl. Kraj si ji ale odmítá vzít do nájmu, všech šest spravovaných nemocnic vlastní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, memorandum, finanční problémy, pomoc kraje, kraj převezme nemocnici, nemocnice, lékař, Klatovská nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Sušice, Česká pirátská strana, Richard Pikner, TOP 09, Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc Sušické nemocnici zmítané problémy bude kraj řešit až po volbách s novými zastupiteli  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.