Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňská univerzita eviduje 127 studentů z Ruska, nové žádosti posuzuje individuálně

Žádosti nových studentů posuzuje škola podle doporučení Finančně analytického úřadu, podle něhož vytvořili seznam rizikových studijních programů a předmětů. Do konce akademického roku, tedy do 31. srpna, mají současní studenti lhůtu pro splnění studijních povinností. Kolik studentů ruského občanství ukončilo v tomto akademickém roce své studium na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU), bude moci škola sdělit až po tomto termínu, uvedla to mluvčí univerzity Šárka Stará.

Žádosti o přijetí nových studentů z Ruska posuzuje škola individuálně. „V souladu s metodickým doporučením Finančního analytického úřadu jsme vytvořili seznam rizikových studijních programů a předmětů. Pokud se uchazeči hlásí ke studiu předmětů uvedených ze seznamu, nabízejí jim fakulty předměty jiné," uvedla mluvčí Šárka Stará. Nicméně podle nařízení vlády z 22. června nebudou Rusům a Bělorusům do konce března 2023 vydávána víza a povolení k pobytu. Tento krok má sloužit k ochraně zahraničně politických zájmů ČR v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, který byl vyvolán invazí vojsk Ruské federace, jež je podporována Běloruskou republikou, uvádí nařízení vlády. „Pokud tedy nedojde ke změně situace, tak i uchazeči, kteří budou přijati, nebudou moci bez víza ke studiu nastoupit," konstatovala mluvčí.

Ukrajinských studentek a studentů evidovala ZČU v tomto akademickém roce 114. V novém přijímacím řízení zatím podalo přihlášku 362 uchazečů s ukrajinským občanstvím, meziročně o 142 více. Počet uchazečů přijatých k dnešnímu dni je 64, což odpovídá celkovému počtu loni přijatých. Na šesti fakultách ZČU jsou ale přijímací řízení ještě otevřená, řekla Stará.

Zhruba 60 Ukrajinců teď absolvuje na univerzitním ústavu jazykové přípravy (ÚJP) 420 hodin češtiny. V závěrečném testu mají dosáhnout minimálně na jazykovou úroveň A2. Studenti z Ukrajiny obvykle na ZČU studují v češtině, jejich jazykové znalosti jsou tedy pro zvládnutí učiva velmi důležité. Součástí přípravy ukrajinských uprchlíků na studium na ZČU je také adaptačně-aktivizační kurz na filozofické fakultě. Od 1. června do 16. září čítá 130 hodin. Získají tam informace o studiu, poznají město a jezdí na výlety do okolí. Součástí je povídání o zvycích v ČR a na Ukrajině, diskuse nad filmy, texty a fotografiemi přibližujícími události z české historie a kultury.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, ruští studenti, ukrajinští studenti, válka na ukrajině, zahraniční studenti, Rusko, studium, Ukrajina, Finanční analytický úřad, Česko, Bělorusko, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská univerzita eviduje 127 studentů z Ruska, nové žádosti posuzuje individuálně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.