Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dětem z Ukrajiny nejvíce chybí jejich tátové, popisuje učitelka z adaptační skupiny na Bolevecké základní škole

Dvě desítky dětí z Ukrajiny dochází do adaptační skupiny na Bolevecké základní škole. Společně se učí česky, procvičují matematiku i se věnují rodnému jazyku, aby na něj nezapomněly. Starají se o ně tři učitelky, které pocházejí taktéž z válkou zmítané země. Podle jejich slov se dětem velmi stýská po otcích, řada z nich se před útěkem musela schovávat v krytech.

Celkem 24 dětí pochází z nejvíce postižených oblastí Ukrajiny – Mariupolu, Buči, Charkova a Oděsy. Zázemí našly na základní škole v Bolevci, kde se o ně starají tři ukrajinské učitelky. Jednou z nich je Marijana Jíšová, která již dlouhodobě v Plzni žije a je učitelkou s aprobací ruština – němčina. „Dětem nejvíce chybí tátové. Stane se nám, že se děti z ničeho nic při vyprávění rozpláčou, když si vzpomenou na své tatínky. Odhaduji, že třetina dětí zažila na vlastní kůži samotné boje, třetina se ukrývala v krytech. Přibližně polovina dětí z naší skupiny se nemá kam vrátit, jejich domovy neexistují,“ uvedla Jíšová.

Dětem se ve skupině líbí. Jejich výuka začíná v osm ráno, kdy se společně sejdou ve třídě. Poté následuje dvouhodinovka češtiny, kdy se učí číst a psát. Vše doplňují také ukrajinštinou. Dále procvičují matematiku a užívají si výtvarnou výchovu.

Adaptační skupina funguje od 15. března od 7 do 16h a dochází do ní děti ve věku od 6 do 10 let. Skupina funguje zdarma, děti dostanou také oběd a svačinu. „Co se týká například obědů, děti nebyly zvyklé na naši stravu. Omáčky pro ně byly naprosto nové nebo jsou zvyklé si k jídlům často brát chleba,“ doplnila ředitelka ZŠ Helena Brunclíková.

Od počátku konfliktu na Ukrajině se plzeňské hnutí Lions Clubu spojilo s kolegy z Bavorska a společně koordinují pomoc. Nakupují především léky, hygienické potřeby a jídlo a odvážejí je na slovensko-ukrajinské hranice. Hodnota jejich pomoci je již ve výši 500 tisíc euro.

Díky benefičnímu koncertu, který uspořádal Lions Club Plzeň Bohemia, se podařilo vybrat peníze na sešity, učebnice, omalovánky i třeba na koberce, aby bylo prostředí útulnější. „Lionské hnutí vzniklo v roce 1917, kdy ho založil společně s přáteli Melvin Jones, pojišťovací agent z Chicaga za účelem pomoci osleplým vojákům ve Spojených státech amerických. Poté se rozšířilo do celého světa. V České republice má klub 25letou tradici. V Plzni máme samostatné dámské hnutí. Především podporujeme slabozraké lidi, ale v současné situaci je naše pomoc směřována samozřejmě i na Ukrajinu,“ vysvětlila viceprezidentka Lions Clubu Vlasta Formánková.

Radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO) doplnila, že další adaptační skupiny pro ukrajinské děti při městských školách jsou zřízeny na 78. a 49. mateřské škole, Benešově základní škole a 31. základní škole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adriana Jarošová | Zdroj Magistrát města Plzně

Štítky Ukrajina, váleční uprchlíci, adaptační skupiny, ukrajinské děti, ZŠ Bolevec, základní škola, Plzeň, Charkov, Mariupol, Buča, Melvin Jones, Vlasta Formánková, Bolevec, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětem z Ukrajiny nejvíce chybí jejich tátové, popisuje učitelka z adaptační skupiny na Bolevecké základní škole  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.