Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Potenciál talentovaných žáků chce více rozvíjet Plzeňský kraj, zatím je jich málo a nedaří se je odhalit

Na podporu talentů a mimořádně nadaných jedinců již na úrovni základních a středních škol v kraji se intenzivně soustředí expertní tým v rámci projektu Smart Akcelerátor Plzeňského kraje II. Pomáhá žákům a jejich rodinám zvládnout a systematicky rozvíjet svůj talent. Pro region pak vytváří potenciál vysoce kvalifikovaných pracovníků, lékařů či vědců.

„Data z ministerstva školství pro ČR uvádí 1,3 procenta nadaných žáků v populaci jako republikový průměr. Zatímco v Jihomoravském kraji je evidován podíl 3,4 procenta, v Plzeňském kraji je to pouze 0,6 – 0,9 procenta. Je tedy jasné, že je toto téma velice aktuální a značný počet talentů se nedaří odhalit a rozvíjet,“ uvedl Jáchym Klimko z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje.

Expertní tým se v posledních měsících soustředil na zjištění skutečného stavu podpory talentovaných žáků, schopnosti škol a pedagogů talenty najít a nastavit správnou formu rozvoje a využití zkušeností organizací poskytujících neformální vzdělávání.

„Z výzkumu je patrné, že největší výzvou pro Plzeňský kraj je zastřešení všech aktuálních aktivit, které se tématem zabývají, a nastavení vzájemné spolupráce. Důležitá je i podpora pedagogických i nepedagogických pracovníků, a to jak systémem vzdělávání a mentoringu, tak i adekvátním ohodnocením. Důležitým a v jiných regionech osvědčeným nástrojem je plošné testování, které pomůže odhalit možné budoucí hvězdy,“ zdůraznil Klimko.  

Na základě analýzy by měla vzniknout strategie podpory nadání v regionu a soubor inspirativních příkladů pro pedagogy a rodiče, jak výjimečný talent poznat, jak jej bezproblémově a efektivně rozvíjet a jak čelit případným potížím. Důležitou chybějící složkou je také zvýšení atraktivity tématu u zástupců kraje i široké veřejnosti formou vhodné medializace a komunikace. 

Že je na čem stavět a potenciál je značný, ukazuje několik příkladů z praxe, kde se již daří v konkrétních projektech talenty rozvíjet a podporovat. Jako příklad lze uvést Líheň talentů na Gymnáziu Luďka Pika v Plzni, projekt ScienceFEL Fakulty elektrotechnické ZČU, SITPORT Správy informačních technologií města Plzně, Klub mladých debrujárů při ZŠ J.V. Sládka ve Zbirohu nebo barevné hodiny ZŠ v Klatovech.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky talentovaní žáci, smart akcelerátor, podpora talentů, Plzeňský, Plzeňský kraj, projekt, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, Jihomoravský kraj, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potenciál talentovaných žáků chce více rozvíjet Plzeňský kraj, zatím je jich málo a nedaří se je odhalit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.