Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Studenti Západočeské univerzity v Plzni sklízí sportovní úspěchy i díky programu UNIS

PR článek

Olympijské hry, medaile z mistrovství republiky, úspěchy na mistrovství Evropy, to jsou mety, kterých v poslední sezoně dosáhla řada studentů Západočeské univerzity v Plzni. Svůj podíl na tom má i stipendijní program UNIS.

Na jedné straně zápočty a zkoušky, na druhé tréninky, závody a soustředění

Kdo by nechtěl závodit a zdolávat rekordy, když se tak říkajíc narodil pro sport? Jenže i v životě vrcholových sportovců jednou přijde doba, kdy důležitější než sportovní výsledky je dosažené vzdělání. Vědí to i sportovci-studenti na Západočeské univerzitě v Plzni. Proto se naučili skloubit studium s náročnou sportovní přípravou a program UNIS, který v roce 2020 odstartovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci s resortním sportovním centrem VICTORIA VSC, se snaží vytvořit jim pro jejich duální kariéru co nejlepší podmínky.

UNIS nabízí stipendium a doplňkové služby

Na Západočeské univerzitě v Plzni je do programu UNIS zapojeno 21 studentů. Mohou čerpat pravidelné měsíční stipendium, jehož výše je odstupňována podle pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun v pro kategorii A po 5 tisíc v případě kategorie E. Kromě toho mohou vysokoškoláci čerpat služby v oblasti sportovní medicíny a psychologie, nutričního poradenství nebo rehabilitace. Na Západočeské univerzitě navíc k těmto doplňkovým službám patří také fyzioterapie, kterou mohou sportovci využívat díky finanční podpoře města Plzně. Vše slouží k tomu, aby nemuseli trávit hodiny na brigádách a mohli se naplno věnovat sportu a studiu.   

Rektora ZČU Miroslav Holeček a běžkyně Tereza Hrochová

Olympiáda jako důkaz

Běžkyně Tereza Hrochová, lukostřelkyně Marie Horáčková a paraplavkyně Vendula Dušková – to jsou studentky Západočeské univerzity a stipendistky UNISu, které letos hájily české barvy na olympijských hrách v Tokiu. Nejen ony jsou důkazem toho, že UNIS přináší výsledky.

Talent tým Plzeňského kraje, který patří mezi špičku tuzemské házené a za poslední roky má na kontě pět mistrovských titulů i vítězství v Českém poháru, letos vybojoval titul i za podpory členů UNISu – studentů Jana Chmelíka, Ondřeje Šafránka, Tomáše Nejdla a Filipa Herajta.

Rektor ZČU Miroslav Holeček a plavkyně Vendula Dušková

Atlet Tomáš Němejc se v letošním roce pyšní několika medailovými úspěchy z mistrovství ČR můžu a žen ve Zlíně a zlatým doublem na republikovém mistrovství do 22 let, konaném v Plzni. Tomáš byl také účastníkem mistrovství Evropy do 22 let v estonském Tallinu, kde se představil v běhu na 200m a ve štafetě na 4x100m. V Tallinu reprezentovaly i diskařka Barbora Tichá a tyčkařka Tereza Schejbalová, obě navíc v průběhu sezóny sbíraly halové i venkovní cenné kovy na mistrovství ČR mužů a žen.

Karatista Jiří Krych letos reprezentoval Česko v Portugalsku na Premier League a také na ME v Poreči. Mimo jiné ovšem stihl absolutorium na Západočeské univerzitě a završil své studium akademickým titulem inženýr. K takovým výsledkům nezbývá než poblahopřát!

„Studentům ZČU se s podporou programu UNIS daří skloubit vysokoškolské studium a vrcholovou sportovní přípravu. Trojnásobná nominace na olympiádu i úspěchy na republikových a evropských šampionátech jsou toho důkazem,“ doplňuje Václav Salcman z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické, které na ZČU projekt UNIS koordinuje.

Ohodnoť článek

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, program UNIS, sport, studium, duální kariéra, Univerzitní centrum na Špicberkách, olympijské hry, Evropa, Česko, Tereza Hrochová, Vendula Dušková, Miroslav Holeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Západočeské univerzity v Plzni sklízí sportovní úspěchy i díky programu UNIS  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.